pátek 19. dubna 2024 Rostislav

V Tovačově se mimořádně objevilo hejno patnácti kvakošů nočních

Ornitologové v Tovačově zaregistrovali hejno patnácti kvakošů nočních, kteří se běžně na střední Moravě v tuto dobu nevyskytují.

Kvakoši noční se vyskytují pouze na jižní Moravě

Středně velké volavky, jejichž přítomnost byla i pro zkušené ornitology velkým překvapením, objevili při pozorování ptáků na Křenovském rybníku, řekl místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek. Odborníci zaznamenali také stále ještě čápy na tahu, obecně se však z teplých krajin letos vrátilo ptáků podstatně méně.

„Pro Tovačov touto dobou je to rarita, neboť se nyní kvakoši noční vyskytují pouze na jižní Moravě, na lednických rybnících nebo v tamních parcích. K nám zalétávají až na podzim mláďata, když je vyvedou na jižní Moravě z hnízd a toulají se. Takové množství dospělých ptáků brzo na jaře je pro nás velkou zajímavostí, je to neuvěřitelné," uvedl Šafránek.

Kvakoš noční, který je velký přibližně jako vrána, má až metrové rozpětí křídel. Ptáci ze Severní Ameriky zimují v Mexiku, na jihu Spojených států a v Karibiku, jedinci z Eurasie se na zimu stahují do tropické Afriky a jižní Asie. Charakteristický je svým výrazným chraptivým hlasem, kvůli kterému dostal i své jméno.

„Je to teplomilnější volavka, není jich mnoho a většinou se zastavují v lokalitě, kterou již znají," doplnil ornitolog. Zda byli ptáci na tahu nebo hledali nové hnízdiště, zatím ornitologové netuší.

Při ornitologické exkurzi narazili odborníci také na sedm čápů, kteří byli ještě na tahu. „Řada hnízd ještě není obsazena. Jde vidět, že tah ještě pokračuje," doplnil Šafránek. U Křenovského rybníka pozorovali odborníci také tok a námluvy rybáků obecných, racky bělohlavé i chechtavé a několik párů potápek roháčů sedících na hnízdech s vejci.

Nechyběly ani desítky poláků velkých a chocholatých, zrzohlávky rudozobé nebo kopřivky obecné. Podle odborníků je sice v terénu žánrová pestrost ptáků, do České republiky jich však přilétá z Afriky stále méně. „Říkáme to každý rok, ale letos je extrémní, ty počty jsou velmi malé. Důvodem je jejich extrémní lov ve Středomoří. Příčinou jsou lidé," dodal Šafránek.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kvakoš, ptáci, ornitologové, pozorování, Tovačov

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.