čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Bývalé vojenské sklady v Olomouci byly vydraženy za 353 milionů korun

Rozlehlý areál bývalých vojenských skladů v sousedství rušné Velkomoravské ulice v Olomouci, který už léta bez užitku chátrá, byl dnes v elektronické aukci vydražen za 353 milionů korun. Vyvolávací cena činila 300 milionů korun. Jméno vydražitele zatím nebylo zveřejněno. Realitní transakci připravil insolvenční správce Net Media Group Jan Klváček. Firma Net Media Group pozemky a budovy vojenských skladů vlastní, přičemž od října 2017 je v konkurzu.

Klváček dnes řekl, že elektronické aukce se zúčastnili dva zájemci – společnost Nemovitosti nájemního bydlení II a firma JIP majetková. Který z nich za areál vojenských skladů nabídl nejvyšší částku, bude podle insolvenčního správce možné zveřejnit až po zaslání dražebního protokolu. Podle podmínek dražby musí vítěz peníze složit do 40 dnů od ukončení aukce.

Klváček je s cenou, za kterou byl vojenský areál vydražen, spokojený. „Řekl bych, že to je zhruba podle mého očekávání. Nemyslel jsem si, že úplně zůstaneme na vyvolávací ceně 300 milionů korun, ale ani jsem příliš neočekával, že bychom šli přes odhadní cenu," uvedl. Vyvolávací cena byla stanovena s ohledem na znalecký posudek, který hodnotu pozemků a budov stanovil na 367 milionů korun.

Vlastníkem společnosti Nemovitosti nájemního bydlení II je podle údajů z obchodního rejstříku nizozemská firma Unicapital N.V., která je zároveň stoprocentním majitelem pražské společnosti Unicapital. Tato firma zastřešuje stejnojmennou skupinu, jejíž součástí je Banka CREDITAS. Seskupení firem ovládá olomoucký podnikatel Pavel Hubáček.

Areál bývalých ženijních skladů má rozlohu 171.339 metrů čtverečních. Klváček už dříve uvedl, že elektronickou aukci připravil na základě pokynu hlavního zajištěného věřitele Net Media Group, kterým je firma Gallanzaro.

V představenstvu společnosti Gallanzaro figuruje Antonín Rozbroj, který dříve působil spolu s olomouckým developerem Richardem Morávkem v orgánech několika firem z někdejší potravinářské skupiny Milo Holding. Některé společnosti, které Morávek vlastní, spolupracují se skupinou Unicapital.

Armáda skladový areál v roce 2010 prodala za několik desítek milionů korun. Majitelem se stala firma Net Media Group, která ale skončila v konkurzu. Insolvenční řízení s Net Media Group začalo v létě 2017 krátce poté, co se jejím novým majitelem stala společnost Gallanzaro. Nový člen představenstva Net Media Group Milan Gottwald tehdy podání insolvenčního návrhu zdůvodnil enormním rozsahem závazků této firmy.

Společnost Net Media Group podle Gottwalda nesplácela dva úvěry u Fio banky v celkové výši 168 milionů korun, protože se jí nezdařil další rozvoj získaných nemovitostí. Dluhy Net Media Group vůči Fio bance včetně úroků byly nakonec převedeny na Gallanzaro, která do insolvenčního řízení přihlásila zajištěné pohledávky v celkové výši 621 milionů Kč, a stala se největším věřitelem Net Media Group.

Autoři

Štítky vojenský areál, dražba, koupě, záměr

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.