pátek 29. března 2024 Taťána

Každý krok se počítá. Podpořte děti s postižením charitativním během Jeden běh nestačí

V roce 2017 se v České republice narodilo 114 405 dětí (58 671 chlapců a 55 734 dívek). Došlo k nárůstu o 800 dětí. Na péči o děti s postižením však nemusí být rodiny sami. Společnost pro ranou péči takovým rodinám pomáhá – třeba i organizací charitativního závodu Jeden běh nestačí, kterého se můžete zúčastnit i vy.

„Kvůli fatálním komplikacím při porodu naše prvorozená dcera Anička téměř zemřela a její vývoj se zastavil někde okolo 3. měsíce života. Nepohybuje se, nesedí, nemluví. Trpí epilepsií, poruchou příjmu potravy, zažívacími problémy a její smysly jsou velmi omezené. Už si ani nepamatuji, kdo mi poradil, abych se spojila se Střediskem rané péče, ale každopádně to byla trefa do černého. Ve všech těch pocitech marnosti a beznaděje z téměř nulového posunu v dceřině vývoji jsme najednou našli slabý náznak naděje a optimismu. Do té doby jsem poznala pouze návštěvy nejrůznějších lékařů, kteří byli více či méně skeptičtí, ale nikdy nám žádné konkrétní postupy nenabídli. Naprosto nás okouzlily všechny ty hračky a zdánlivě nepotřebné věci, které se daly využít ke stimulaci smyslů. A toto nás naučili právě lidé z rané péče. Ukázali nám, co všechno je pro Aničku dobré, abychom z ní vydolovali veškerý zbylý potenciál.“

Maminka Anetky

Dvě třetiny narozených dětí měly běžnou porodní hmotnost mezi 3 až 4 kilogramy, bohužel ne všechny. 3061 dětí se narodilo předčasně a jejich hmotnost se pohybovala v rozmezí pod hmotností 750 g až do necelých 2 kilogramů. U 5891 dětí byla do jednoho roku života zjištěna vrozená vada. Downův syndrom byl diagnostikován 20 chlapcům a 23 dívkám. 

Závažná diagnóza, zdravotní postižení dítěte zasáhne jako blesk do osudu celé rodiny a životy všech jejích členů se otočí nejméně o 180 stupňů. A právě na rodině nejvíc záleží, jak kvalitní život dítě s postižením prožije. Jenom medicínská péče nestačí, má svoje limity.  

 S ranou péčí získávají rodiče službu zaměřenou na celou rodinu dítěte s postižením a na potřeby všech jejích členů. Raná péče jim poskytne podporu při vyrovnávání se s postižením dítěte, jakož i ohledně péče o dítě a stimulace jeho vývoje. Poradce rané péče je profesionál, který při práci čerpá z širokého spektra teoretických znalostí i z praktických zkušeností, nashromážděných za dobu existence rané péče.

Služba rané péče je klientským rodinám poskytována bezplatně, což ovšem neznamená, že nic nestojí. Z dotačních programů krajů, měst a obcí v regionech jsou náklady na službu financovány asi ze 75 procent. „Zbytek získáváme sami, oslovujeme nadace, firemní i osobní dárce. Jakákoli podpora je pro nás velmi cenná," říká Jarmila Juřičková ze Společnosti pro ranou péči.

„I Vy nás můžete podpořit 18. května na 5. ročníku akce Jeden běh nestačí. Svým příspěvkem posílíte šance dětí s postižením na co nejkvalitnější život. Výtěžek z běhu využijeme na financování kompenzačních pomůcek a pomůcek zaměřených na sportovní aktivity. Chceme, aby rodiny mohli trávit čas spolu, jak jen to jde," dodává Juřičková.

Více informací najdete na www.ranapece.cz

Tisková zpráva

Štítky Jeden běh nestačí, charita, běh, sport, postižení, Společnost pro ranou péči

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.