pátek 26. dubna 2024 Oto

Lázeňský park v Teplicích nad Bečvou má za sebou rozsáhlou úpravu

Lázeňský park v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku má za sebou rozsáhlou obnovu.

Přestárlé stromy byly v uplynulých měsících vykáceny, vysázeny bylo tisíce dřevin. Projekt Lesů ČR za 2,1 milionu korun nyní pokračuje údržbou nové zeleně, informovala mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Park na levém břehu řeky Bečvy byl v péči arboristů od loňského podzimu do letošního jara. Odborníci zdejší stromy ošetřili, stovku z nich kvůli špatnému stavu museli vykácet a v parku vysadili 4300 dřevin.

V historicky cenném parku prohlášeném za kulturní památku začali odborníci pracovat loni na podzim. Stromy přitom ošetřovali v členitém a místy i skalnatém terénu přímo nad Bečvou. Letos na jaře ze svahů a skal zmizely i volně ležící kameny, které ohrožovaly pěší na turistických chodnících. „Celkem 58 stromů arboristé ošetřili, 104 nebezpečných stromů ve špatném zdravotním stavu se vykácelo. Část dřevní hmoty zůstala na místě a slouží některým vzácným druhům brouků vázaným na tlející dřevo," uvedl ředitel brněnského krajského ředitelství Lesů ČR Dalibor Šafařík.

Arboristé na místě také vyřezali náletové dřeviny a vysadili sazenice 4300 keřů a stromů. „Jde například o břečťan obecný, hloh obecný či kalinu obecnou a jeřáb břek. Nyní o ně pečujeme," doplnil Šafařík. Dodal, že s ohledem na nemovitou kulturní památku se statusem zvláště chráněného území zohlednili odborníci požadavky památkové péče a orgánů ochrany přírody.

Lázeňský park je od roku 1991 kulturní památkou. Obklopuje zdejší Lázně Teplice nad Bečvou, které patří k jedněm z nejstarších lázní na Moravě; specializují se na léčbu kardiovaskulárních chorob. Nachází se zde také vstup do Zbrašovských aragonitových jeskyní. Historie budování a vytváření lázeňského parku ve svahu na levém břehu řeky Bečvy spadá podle informací na stránkách obce Teplice nad Bečvou do počátků 19. století, kdy jsou zaznamenány první záměrné snahy o ucelené řešení parkové výsadby spojené především se jménem Josefa Chotka.

Autoři | Foto Facebook Lázně Teplice nad Bečvou a.s.

Štítky lázně, park, příroda, Teplice, obnova, kultura

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.