pátek 26. dubna 2024 Oto

Mladí olomoučtí hudebníci si dovezli první místo z prestižního mezinárodního festivalu v belgickém Peltu

Třicetičlenný mládežnický soubor příčných fléten, harf a bicích Flauto Armonico z olomoucké ZUŠ Žerotín si z belgického Peltu, sídla největšího evropského hudebního festivalu dětí a mládeže, dovezl prestižní první cenu ve své kategorii.

Díky kvalitnímu repertoáru a perfektnímu provedení si pod uměleckým vedením Jany Kropáčkové a Šárky Bilanové mladí umělci od 10 do 18 let vysloužili vysoké ocenění mezinárodní poroty. „Porota chválila zvukovou barvu našeho orchestru, ocenila ale také sehranost souboru navzdory věkovému rozpětí jednotlivých hudebníků. Soubor tvořený 22 příčnými flétnami, 3 harfami a 3 hráči na bicí je v Evropě stále raritou,“ uvedla šéfdirigentka souboru Jana Kropáčková.   

Olomoucké Flauto Armonico má za sebou účast již na dvou mezinárodních hudebních festivalech, belgický Pelt však hostí uměleckou událost velkých rozměrů. Dvanáctitisícové město pravidelně v květnu hostí 3900 mladých hudebníků z 29 zemí. Ti se kromě mezinárodních soutěží účastní dalších koncertů ve městě, včetně společných koncertů umělců z více zemí. 

„Pro nás i všechny další zúčastněné je to mimořádně cenná zkušenost, hudební, organizační a především lidská. Setkávání s mladými lidmi z celého světa, které spojuje univerzální jazyk hudby, je velkou nadějí a radostí pro všechny z nás,“ uzavírá cestu Jana Kropáčková. 

Flauto Armonico hraje při ZUŠ Žerotín od roku 2014. Do jejich repertoáru patří kromě klasické vážné hudby také populární písničky, filmové melodie a hrají i skladby z dílny pedagogů umělecké školy. 

Tisková zpráva

Štítky hudebníci, Žerotín, mládež, Perth, ocenění

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.