středa 24. dubna 2024 Jiří

Cesta přes Libavou se po třech letech vyjímečně otevře kvůli svatoanenské pouti

Poutníci, kteří v červenci zavítají na anenskou pouť do kostela svaté Anny a Jakuba ve Staré Vodě ve vojenském prostoru Libavá, budou moci po třech letech využít otevřenou hlavní cestu skrz vojenský újezd.

Zpřístupněna silnice bude mezi Libavou a Mrsklesy, řekla dnes novinářům senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL). Dvoudenní svatoanenská pouť, na kterou každoročně dorazí několik tisíc poutníků, se bude konat 27. a 28. července.

V minulosti mohli poutníci využít cestu mezi Libavou a Mrsklesy a mezi Zeleným křížem a Velkou Střelnou. Poslední dva roky však již vojenský újezd povolení neposkytl z bezpečnostních důvodů. „Dosud tak museli návštěvníci zejména z Přerovska, Hranicka nebo Zlínského kraje jezdit zadem, ze severu, šlo o velkou objížďku. Podařilo se nám nyní domluvit, že silnice Libavá - Mrsklesy bude při dodržení pravidel vojenského újezdu otevřena," uvedla senátorka.

Silnice mezi Velkou Střelnou a Zeleným křížem zůstane uzavřena a to kvůli rekonstrukci během poutě. Povolení pro průjezd mezi Libavou a Mrsklesy bude platit výhradně pro osobní automobily a autobusy, cyklisté i motocyklisté průjezd povolen mít nebudou. Zakázáno bude pořizování snímků a videí i pohyb mimo vyznačenou trasu. Komunikace bude přístupná od 08:00 do 16:00 v sobotu 27. července a od 07:00 do 18:00 v neděli 28. července.

Podle pořadatelů na pouť každoročně dorazí kolem 3000 lidí, přijíždějí i poutníci z Německa. Jde o někdejší rodáky a jejich příbuzné, kteří byli odsunuti po druhé světové válce. Poutě ke kostelu ve Staré Vodě mají dlouholetou tradici, která byla přetržena v roce 1949; poté byl prostor uzavřen pro potřeby armád.

„Malebná obec Stará Voda byla zrušena a postupně srovnána se zemí. V 50. letech byly cenné památky odvezeny do jiných kostelů," uvádí olomoucké arcibiskupství na svých stránkách www.ado.cz. Tradice se obnovila po odchodu sovětských vojsk v roce 1991.

Barokní kostel svaté Anny a svatého Jakuba z konce 17. století je jedinou dochovanou stavbou připomínající někdejší obec Stará Voda, která zanikla v roce 1946. Kostel se pak stal terčem při výcviku sovětské a československé armády. Na obnově kostela i jeho okolí pracují dobrovolníci z řad skautů dvě desítky let. Na pracích se podílejí také skauti ze zahraničí, přijíždějí i z Kanady a Francie.

Autoři | Foto cs.wikipedia.org

Štítky pouť, Libavá, kostel

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.