čtvrtek 28. března 2024 Soňa

VIDEO: Podivná světla na obloze pozorovali i lidé v Olomouci a okolí

Pokud jste si v pátek kolem půl dvanácté všimli pozoruhodného „vláčku“ světel, který letěl po obloze od západu na východ, viděli jste přelet prvních šedesáti satelitů ze sítě Starlink, které patří vizionářskému multimilionáři a majiteli společnosti SpaceX Elonu Muskovi.

Těchto šedesát družic, které ve čtvrtek ráno (pro Českou republiku v pátek ráno) na nízkou oběžnou dráhu Země vynesla raketa Falcon 9, tvoří první vlaštovky z globální sítě satelitů, které mají poskytovat bezdrátový vysokorychlostní internet.

„V daný čas jsem byl v Astronomickém ústavu České republiky v Ondřejově a psalo mi hodně známých, že viděli na obloze podivný úkaz a jestli nevím, o co jde,“ popsal astronom Martin Tylšar z prostějovské hvězdárny. „Satelity by sice měly dostat internet i do těch nejzazších koutů Země, Musk jich ale plánuje nad Zemi umístit až dvanáct tisíc. Jedná se samozřejmě o obrovské číslo a již prvních šedesát satelitů vzbuzuje silné protichůdné emoce v laické i odborné komunitě,“ dodal Tylšar.

„Světelný vláček“ však na obloze podle Tylšara nebude k vidění dlouho, satelity nyní míří na vyšší oběžnou dráhu a začnou se od sebe vzdalovat.

Foto repro Youtube

Štítky vesmír, satelity, světla, Elon Musk, Olomoucko, Prostějovsko

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.