čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Válečný letec Ocelka byl navržen na vyznamenání za Olomoucký kraj

Z osobností Olomouckého kraje byl letos navržen na státní vyznamenání válečný letec generálmajor Josef Ocelka z Nových Dvorů u Lipníku nad Bečvou.

Na seznam jej navrhla senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL). Udělení státního vyznamenání by podle ní bylo důstojným uctěním letošního 110. výročí jeho narození i určitou satisfakcí pro jeho rodinu za příkoří v období komunismu, řekla dnes novinářům Seitlová. Ocelka je jednou z 25 osobností, zejména z řad odbojářů a vědců, které chce navrhnout Senát.

Senátorka stíhacího pilota Josefa Ocelku, který zemřel 21. července 1942 při nehodě během cvičného letu, navrhla na udělení Řádu bílého lva I. třídy in memoriam. „Myslím si, že vyznamenání by si jistě zasloužil, byl velitelem bombardovací perutě ve Velké Británii. Je po něm pojmenováno jedno z vládních letadel. Je to osobnost, která by si toto vyznamenání zasloužila," uvedla Seitlová.

Třetí československý velitel 311. československé bombardovací perutě Britského královského letectva (RAF) patřil k největším postavám československého letectva druhé světové války. Byl jedním z jejích zakládajících příslušníků, z celé perutě nalétal nejvíce operačních hodin, celkem 224. Získal řadu ocenění včetně britského Záslužného leteckého kříže, v rodné obci jej připomíná pamětní deska. Jeho jméno nese pražská ulice i jedno ze dvou nových českých vojenských vládních letadel.

Ocelkovo jméno je mezi 25 osobnostmi, které nejspíš navrhne na státní vyznamenání Senát. Seznam adeptů minulý týden schválil senátní organizační výbor. Senát o kandidátech, které předloží prezidentovi Miloši Zemanovi, rozhodne v červnu. Kromě Senátu posílá návrhy také Sněmovna. Prezident návrhy může, nebo nemusí akceptovat.

Státní vyznamenání v současné podobě byla ustanovena zákonem z roku 2014. Prezidenti mohou udělit či propůjčit Řád Bílého lva, Řád T. G. Masaryka a medaile Za zásluhy a Za hrdinství. Vyznamenáni mohou být čeští občané 1. ledna a 28. října, cizinci kdykoli. Tradičně je pro oceňování vyhrazen večer v Den vzniku samostatného československého státu 28. října.

Autoři | Foto 310raf.com

Štítky vyznamenání, letec, Ocelka

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.