čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

V Olomouci vrcholí série cyklu debat o rozvoji města Re-vize. Poslední bude pod širým nebem

Pod širým nebem ve Smetanových sadech vyvrcholí série cyklu debat o podobě Olomouce s názvem Re-vize. Tři předcházející debaty se uskutečnily v sále Divadla hudby a Muzea umění. Snahou odborníků je poodhalit možné budoucí směřování města a jeho potenciály v diskusi s laickou veřejností, odborníky, úředníky i politiky. Poslední diskuse se uskuteční ve středu 5. června U Včelek, řekli dnes novinářům organizátoři projektu.

„Jde o završení debat o podobě města, uskuteční se příští týden a půjde o čtvrtou diskusi v pořadí. Cyklus se koná v rámci naší platformy s názvem Divadlo architektury, která funguje poslední tři roky v rámci Muzea umění," uvedl Alexandr Jeništa z Divadla hudby.

Podle architekta Davida Mareše jde o ucelený cyklus pořadů, které reagují na otázky urbanismu, architektonické péče a památkové ochrany. Debat se účastní hosté, veřejnost, ale i zastupitelé a radní. „Poslední večer by měl sérii těchto debat uzavřít. Pozvali jsme více hostů, jsou to jednak lidé z Olomouce, ale i mimo město. Nechybí například architekt města Karlovy Vary Petr Kropp, který žil v Holandsku, či jihlavský náměstek Vít Zeman, který má zkušenosti s tím, jak zapojit veřejnost," uvedl Mareš. Mezi hosty je také olomoucký architekt, urbanista a opoziční zastupitel Tomáš Pejpek.

Podle Mareše se bude řešit například otázka zamezení trendu úbytku obyvatelstva, jak zabránit odchodu absolventů či dostupnost bydlení. Tématy jsou i parkování či stav sídlišť. Odborníci chtějí poukázat i na to, že v Olomouci se nepodařilo najít hlavního architekta města, což se odráží i na jeho budoucí podobě. „Od debat si slibujeme i to, že budeme slyšet příklady z jiných míst, kde se tyto věci daří," doplnil Mareš.

Divadlo hudby chce v projektu pokračovat i po uzavření cyklu. „Vnímáme to jako jeden z našich prvořadých úkolů, rozvíjet osvětovou činnost a pomáhat se orientovat v tak složitým tématech jako územní plánování a urbanismus," doplnil Jeništa

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky architektura, správa, Olomouc, rozvoj, budoucnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.