pátek 26. dubna 2024 Oto

Stezka v údolí Bílé Opavy je opravena. Při pracích pomáhali i koně

V Jeseníkách tento týden finišuje rekonstrukce žluté trasy v údolí Bílé Opavy, kudy vede jedna z nejvyhledávanějších turistických stezek v těchto horách. Trasa, kterou lemují žebříky a mostky nad tamními vodopády, je uzavřená od konce května. Dělníkům zbývají opravit poslední úseky, cesta by měla být opět otevřena tento týden ve středu. Řekl to vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Jeseníky Petr Šaj. Zástupci správy apelují na návštěvníky, aby do otevření na stezku nevstupovali.

Stezka byla uzavřena 24. května

Větší opravy se dělají po každé zimní sezoně, protože prvky návštěvnické infrastruktury jsou často poničeny. „Drobnější opravy se dělají také celoročně. Letos jsme však přistoupili k uzávěře, neboť k poškození lávky došlo v místě, které se nedalo obejít," uvedl Šaj. Na stavu stezky se podle něj podepsala i letošní zima, kdy bylo dostatek sněhu, který na trase ležel dlouho.

Vyhledávanou stezku dělníci uzavřeli v pátek 24. května v úseku Na Paloučku - Nad vodopády. Původně přitom předpokládali, že práce budou trvat nejpozději do pátku 31. května. Nakonec se oprava protáhla o několik dní. Dělníci opravili například schody u Malého vodopádu a pustili se i do rekonstrukce takzvané Zahnuté lávky v dolní části opravovaného úseku. „Od středy by už to mělo být kompletně průchozí a připraveno na hlavní nával, který v této oblasti začíná kolem poloviny června," doplnil vedoucí správy.

Opravy děláme citlivě

Žlutá turistická trasa údolím Bílé Opavy měří asi šest kilometrů, lemují ji peřeje, kaskády a vodopády. Turisté musí zdolat několik žebříků, mostků a přechodů prudkých svahů. V horním úseku panují poměrně extrémní podmínky, ani v létě tam teplota nepřesáhne deset stupňů. Terén byl náročný i pro dělníky, kteří trasu opravují. „Je to tam problematické, snažíme se opravy dělat citlivě, dřevo dopravujeme například koněm. Tím, že je to v takových podmínkách, je potřeba hlavní nosné konstrukce zhruba po osmi až deseti letech úplně vyměňovat," dodal Šaj.

Stezka Bílá Opava je součástí Národní přírodní rezervace Praděd. Údolím vedou dvě turistické trasy, žlutá a modrá trasa, přičemž žlutá stezka se řadí mezi nejnáročnější trasy v Jeseníkách.

Autoři | Foto Martin Vavřík [Public domain]

Štítky ČR, příroda, stavby, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.