úterý 16. dubna 2024 Irena

Vídeňské zastávky i přestěhovaný Masaryk. Podívejte se na možné podoby Žižkova náměstí

Dvě rozdílné studie pro podobu Žižkova náměstí představilo na dnešní tiskové konferenci vedení města Olomouce. Studie pocházejí od dvou ateliérů. Jedna počítá s "vídeňskými zastávkami", které jsou například u Flory. Druhá studie uvádí jako reálnou možnost přestěhování sochy Tomáše Garrigua Masaryka do jiné části náměstí.

„Nechceme o něčem rozdhodovat sami. Studie vznikly na základě požadavků pedagogické fakulty, ale obě citlivě řeší veřejný prostor, jakési předpolí vstupu do města," uvedl primátor Olomouce Miroslav Žbánek.

Bývalý odbor koncepce a rozvoje inicioval s Fakultou architektury VUT v Brně workshop, ze kterého vzešly práce dvou skupin studentů. Následně bylo osloveno šest architektonických kanceláří a spolupráce nadále pokračovala s Ateliérem Sborwitz a Zahrada Olomouc.

Ateliér Sborwitz chce na Žižkovo náměstí umístit tramvajové zastávky vídeňského typu. Zahrada Olomouc navrhuje přestěhování sochy Tomáše Garrigua Masaryka do jiné části náměstí. Cena obou variant úprav je odhadována na 23 a 32 milionů korun.

Foto Zahrada Olomouc, Michal Sborwitz

Štítky architektura, vizualizace, Žižkovo náměstí, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.