čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Vstup do Bezručových sadů čeká oprava. Podívejte se na vizualizaci

Studii firmy Zahrada Olomouc od Radka Pavlačky pro zakončení Kosinovy ulice před vstupem do Bezručových sadů schválila Rada města Olomouce. Podle primátora Miroslava Žbánka je však realizace ještě daleko.

„Vzhledem k celkovému neuspokojivému stavu náměstí, potřebě vytvořit lepší podmínky pro umístění nové výsadby stromů a vytvořit kultivovaný nástupní prostor do parku Bezručovy sady bylo zadání rozšířeno a zadána studie řešící revitalizaci celého veřejného prostoru,“ uvedl primátor Mirek Žbánek. Studie Kosinovy ulice řeší obnovu dožívajícího jírovcového stromořadí v ochranném pásmu inženýrských sítí.

Studie navrhuje nejen novou dlažbu nebo výsadbu, ale i přemístění kontejnerů pro separovaný odpad na jiné místo včetně jejich zapuštění do terénu. „Řeší také rozmístění městského mobiliáře, úpravu parkovacích stání a navrhuje další úpravy zeleně včetně výtvarného prvku,“ popsal zahradní architekt Pavlačka, který investiční náklady odhadl na 17,5 milionu korun.

Primátor zdůraznil, že se jedná o studii. „K její realizaci je daleko, možná až v příštím volebním období. Teprve bude následovat územní řízení a vznik projektové dokumentace,“ připomněl primátor. Podle jeho náměstka Matouše Pelikána je možné, že město bude moci úpravy prostranství financovat po roce 2021 prostřednictvím dotací. „To již budou vypsány nové evropské programy,“ podotkl Pelikán.

Foto Zahrada Olomouc

Štítky park, Bezručovy sady, Kosinova ulice, vizualizace, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.