čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

FOTO: Poslední kozorožec, který utekl z olomoucké zoo při vichřici, byl chycen

Vichřice Eberhard s sebou v olomoucké zoo nebrala jen stromy, ale ničila i výběhy zvířat. V jejím důsledku zahradu opustili i tři kozorožci. Jejich odchyt nebyl nikterak jednoduchý, ale poslední mohykán, který odolával na svobodě, je už zpátky v olomoucké zahradě.

„Odchytávali se postupně, denně se chodili krmit, byli monitorování pomocí fotopastí, a i díky usedlíkům z oblasti Velké Bystřice se jejich odchyt podařilo zrealizovat. Dva kozorožce dokonce naši zaměstnanci dostihli v bezprostřední blízkosti jedné z chat,“ popisuje situaci zooložka Jitka Vokurková.

Chov v Zoo Olomouc

Olomoucká zoo chová kozorožce kavkazské od roku 1987. K dnešnímu dni se zde narodilo 151 mláďat. Zoo Olomouc patří momentálně mezi největší chovatele tohoto druhu nejen v Evropě, ale i na celém světě. V roce 1996 na konferenci EAZA (Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií) byla pověřena vedením jejich plemenné knihy. Vedoucí plemenné knihy eviduje chov tohoto druhu v rámci Evropy, úzce spolupracuje se všemi chovateli, sleduje genetickou variabilitu chovu, dává doporučení k přesunům zvířat, vyhledává nové chovatele, pravidelně vydává plemennou knihu a na výročním zasedání EAZA prezentuje chov tohoto druhu.

PSALI JSME: Olomoucká zoo se zotavuje z vichřice Eberhard. Pomoci můžete i vy

K pohybu po kamenitém podkladu mají kozorožci přizpůsobené paznehty s ostrou ale pružnou hranou a vnitřní měkkou částí. Při došlápnutí se tak vytvoří podtlak a paznehty se „přisají“ ke skalnatému povrchu. Kozorožci jsou mimořádně ostražití, zorničky mají tvar vodorovné štěrbiny, čímž zajišťují široké zorné pole.

Hledáme-li v přírodě kaskadéry horolezce, pak se zcela jistě musíme obrátit do řad kozorožců kavkazských.Na prudkých skalních stěnách se pohybují už od útlého věku, vlastně velmi brzy po narození a činí tak s neochvějnou jistotou a obratností. Tento druh je na Kavkaze endemitem (nikde jinde na světě se nevyskytuje), konkrétně ho můžeme spatřit pouze v pohořích Gruzie a Ruska, kde žijí vzácně v místech o rozloze pouhých 4500 kilometrů, v nadmořských výškách až 4000 metrů nad mořem.

Jejich počet se v přírodě snižuje následkem nelegálního lovu a odhaduje se na 1500 jedinců. Klesá i díky narůstajícímu chovu domácích zvířat. Ta kozorožcům konkurují při spásání trávy v době, kdy se kozorožci na určitou část roku odeberou do nižších oblastí. Zároveň se od domácích zvířat mohou nakazit chorobami. Rohy dospělých samců dosahují délky až 106 centimetrů.

Tisková zpráva

Štítky zvířata, odchyt, vichřice, kozorožec, zoo, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.