čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Na náměstí v Hranicích bude socha Masaryka na koni

Školní náměstí v Hranicích na Přerovsku by měla zdobit socha Tomáše Garrigua Masaryka na koni. Jezdeckou figuru autorů Ladislava Sorokáče a Ondřeje Tučka, která je vytvořena jako bronzový odlitek, vybrali odborníci v architektonicko-výtvarné soutěži, kterou hranická radnice vypsala letos v únoru. Přišlo 20 návrhů. Dílo v životní velikosti bude stát zhruba 3,5 milionu korun, termín jejího zhotovení zatím není znám, řekl mluvčí radnice Petr Bakovský.

Socha má ozdobit prostor v městské památkové zóně před základní uměleckou školou. Povrch jezdecké figury, vytvořené podle fotografie, tvoří reliéfní text s Masarykovými myšlenkami. „Bronzová jezdecká socha je umístěna uprostřed parkové úpravy náměstí a je orientována tak, aby byla jasně viditelná a zřetelná jak z Farní, tak z Radniční ulice," uvedl mluvčí radnice.

Soutěž byla připravena ve spolupráci s Českou komorou architektů. Odbornou porotu, do které usedli například děkan brněnské Fakulty výtvarných umění Milan Houser či architekt Petr Janda, zaujalo u vítězného návrhu také moderní pojetí sochy, zjednodušené na nezaměnitelnou plošnou siluetu státníka. Podle poroty je dílo soudobou interpretací klasického jezdeckého pomníku.

Masaryk navštívil město dvakrát, o obnovení jeho památníku se město pokouší od 90. let. Jeho socha měla být poprvé odhalena v říjnu 1938, k 20. výročí vzniku Československa, a to právě na Školním náměstí. Vzhledem k politickým událostem však instalována nebyla a socha byla za války zničena. Masarykův pomník pak byl na Školním náměstí odhalen o deset let později. Socha zde stála do roku 1963 a znovu od května 1968 do října 1974, kdy byla definitivně odstraněna a zničena.

Město se pomník pokoušelo v 90. letech několikrát obnovit, což se nepodařilo. Kompromisem se nakonec stala Masarykova busta, která byla instalována v roce 2001 v prostorách Staré radnice. Současným podnětem k obnovení myšlenky stálého Masarykova pomníku ve městě bylo loňské sté výročí republiky a oprava ZUŠ Hranice, dodal Bakovský. Návrhy soch, které do soutěže přišly, si mohou zájemci prohlédnout od 24. června do 2. srpna ve dvoraně hranického zámku.

Autoři | Foto hranice.eu

Štítky správa, výtvarné, Hranice, Masaryk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.