pátek 29. března 2024 Taťána

V pískovně Ondratice jsou v ohrožení břehule říční, ornitologové bijí na poplach

V pískovně u Ondratic na Prostějovsku jsou podle ornitologů ohroženy břehule říční, které jsou zákonem chráněny. Místopředseda Moravského ornitologického spolku (MOS) Jiří Šafránek uvedl, že ptákům je bráněno ve vstupu do hnízd plachtami.

Navíc v pískovně podle něj ve středu plánují odstřel pískové stěny, kde se břehule nacházejí. Zástupci pískovny dnes nechtěli situaci komentovat, uvedli, že se o problému jedná. Situaci by měla na místě řešit Česká inspekce životního prostředí. Podle Šafránka si v pískovně budují břehule hnízda minimálně od roku 2014. Dosud ochránci přírody žádné potíže nezaznamenali.

Jeden z členů MOS si v neděli všiml, že v pískovně u obce Ondratice je bráněno břehulím říčním ve vstupu do jejich hnízd plachtami. Břehule říční je jediným druhem břehulí hnízdícím v České republice. Je chráněná zákonem jako ohrožený druh," sdělill Šafránek.

Na poplach začali bít ornitologové poté, co se dozvěděli o plánovaném odstřelu pískové stěny i s hnízdy břehulí. Uskutečnit se má tuto středu. Zástupci pískovny se k tomu nechtěli vyjadřovat, poukázali na to, že jde o vymezený prostor, ve kterém se pohybují nepovolaní lidé. „Plachty tam byly umístěny již před hnízděním. Více se v této situaci k tomu vyjadřovat nebudu. Věci se nyní řeší," řekl jednatel pískovny Zdeněk Marko.

„Dostali jsme nyní zprávu, že to s Českou společností ornitologickou konzultovala Česká inspekce životního prostředí a nyní tam na místo inspektoři jedou. Řešit by se to tak mělo na místě," doplnil Šafránek. Ornitologové tvrdí, že jejich cílem není zastavit provoz pískovny a omezit někomu živnost. „Z jiných pískoven máme zkušenosti, že tam, kde břehule hnízdí, se v době hnízdění netěží a s těžbou se začne až po jejich odletu. Když se to dělá rozumně, funguje to," uvedl ornitolog.

Břehule říční, které jsou chráněny zákonem jako ohrožený druh, dříve hnízdily v březích řek. Po umělé regulaci vodních toků jim však místa k hnízdění ubývá. To je i důvodem, proč si tito ptáci našli náhradní stanoviště v pískovnách a dalších těžebních prostorech. „V Olomouckém kraji jsou na dvou místech přímo ve stěnách Bečvy, například u Oseku nad Bečvou a také v pískovně u Majetína, kde se nachází 50 až 100 párů. Jsou to ptáci, kteří poslední dobou nenacházejí místa, kde by mohli hnízdit. Je třeba to nějak rozumně řešit," doplnil Šafránek.

Autoři | Foto biolib.cz - Ivan Mikšík

Štítky břehule, příroda, ornitologové

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.