čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

V sobotu nás čeká nejteplejší den. Vedra sužují zvířata v zoo, strážníky i řidiče

Pomocí dostatečných zásob vody, pravidelným kropením ulic, ale i změnou pracovního režimu či letními verzemi pracovních uniforem odolávají lidé v Olomouckém kraji současným vysokým teplotám.

Teploty se například ve středu pohybovaly kolem 30 stupňů a podle meteorologů by se přes tuto hranici měly dostat i v dalších dnech. V sobotu v kraji může teplota dosáhnout až 34 stupňů. Opatření se zavádějí nejen v podnicích, ale třeba i v zoologické zahradě.

Řidiči MHD jsou vybaveni letní verzí uniformy

Svým řidičům se snaží pomoct například olomoucký dopravní podnik, byť je většina tramvají a autobusů ve vozovém parku vybavena klimatizací v kabině řidiče. „Řidiči jsou v letním období vybaveni letní verzí uniformy, jako jsou šortky, sukně, polokošile či košile s krátkým rukávem, dostávají instantní nápoje odpovídající zhruba dvěma až třem litrům na směnu a mají možnost načepovat si libovolné množství chlazené perlivé či neperlivé vody ze sodobarů, které jsou umístěny ve vozovně a na vybraných zdržovnách řidičů na konečných zastávkách," řekla mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Martina Krčová.

Olomoučtí strážníci jsou vybaveni slunečními brýlemi a košilemi

Podotkla, že řidiči mají na některých zdržovnách k dispozici také sprchy. Opatření zavedla například také olomoucká městská policie. Strážníci jsou již od jara vybaveni slunečními brýlemi, do ulic vyrážejí alespoň v košilích s krátkým rukávem. „Ve výstroji kraťasy nemáme, strážníci se ale pohybují v ulicích města v polotričkách a kalhotech. Nafasovány máme vody, které si mohou strážníci brát, na jaře dostali také sluneční brýle. Mohou mít i častější kratší přestávky, chodí se zchladit na služebnu, kdy si během toho vyřídí administrativu. Jsou přijata opatření tak, aby se nepohybovali několik hodin v kuse na přímém slunci," řekl mluvčí olomoucké městské policie Petr Čunderle.

V Olomouci se denně vykropí sto tisíc litrů vody

Ulevit se snaží lidem v rozpálených ulicích Olomouce i technické služby, pravidelně projíždějí městem kropicí vozy. „Na Olomouc máme dva kropicí vozy, denně vykropíme 100 tisíc litrů vody. Jde o užitkovou vodu, máme k dispozici dvě studny," řekl ředitel podniku Jiří Fryc. Vozy se podle něj více zaměřují i na okolí stavby protipovodňových opatření, kde je zvýšená prašnost.

„Smyslem je to, aby se voda z komunikace odpařila a ovlažila vzduch a chodcům v ulicích se lépe dýchalo," doplnil ředitel. Dlouhodobé vysoké teploty sužují i zvířata. Například v olomoucké zoo jim kvůli tomu dopřávají sprchu i pravidelný přístup ke studené vodě a do stínu. „Zvířata, jejichž přirozeným biotopem jsou oblasti s podstatně nižšími teplotami, se za léta strávená u nás již částečně aklimatizovala," uvedla mluvčí zoo Iveta Gronská.

V sobotu mohou teploty vyšplhat až ke 34 stupňům

Podle meteorologů z ostravské pobočky ČHMÚ byla ve středu v kraji nejvyšší teplota ve Vidnavě na Jesenicku, kde dosáhla 30,8 stupně Celsia. Dnes jsou teploty na východě ještě vyšší, nejtepleji bylo kolem poledne na Přerovsku a Olomoucku. Po slabé frontě, která může přinést přeháňky a bouřky, se vysoké teploty přes 30 stupňů očekávají i v dalších dnech. „Nejteplejší bude sobota, kdy mohou teploty v Olomouckém kraji dosáhnout až 34 stupňů," řekl meteorolog Zbyněk Návrat.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky teplo, počasí, vedro, opatření, firmy, oděv

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.