úterý 19. března 2024 Josef

Zbourání přerovského Chemiku bude stát 25 milionů. Náklady pokryje dotace

Osmipatrová bývalá sociální ubytovna Chemik na Velkých Novosadech v Přerově půjde definitivně k zemi. Přerovská radnice dostala od ministerstva pro místní rozvoj potřebnou desetimilionovou dotaci, kterou byla demolice podmíněna. Náklady na zbourání Chemiku se odhadují až na 25 milionů korun, dotaci získalo město v plné výši. Do výběrového řízení se už přihlásily čtyři firmy, řekli novinářům zástupci radnice. Budova by měla být rozebrána letos na podzim.

„Máme potvrzeno, že dostaneme dotaci na zbourání objektu Chemik v maximální výši, jde o deset milionů korun. Uvidíme, za kolik akci vysoutěžíme. Máme přihlášeny čtyři firmy do výběrového řízení, doufáme, že se nám tuto akci podaří dokončit. Demolice je naplánována na podzim letošního roku," uvedl primátor Přerova Petr Měřínský (ANO). Podmínkou dotace totiž bylo, že město musí dotaci využít do konce roku, i proto radnice vyhlásila výběrové řízení s předstihem, doplnil tajemník radnice Petr Mlčoch.

Demolice Chemiku bude nákladná, protože rozsáhlý objekt spojený se sousedním panelovým domem musí být rozebrán postupně. „Půjde o postupné rozebírání devíti nadzemních podlaží, sklepní prostory zůstanou a budou zasypány po vrstvách. Veškerý materiál bude roztříděn a odvezen na skládky," uvedla již dříve náměstkyně primátora Hana Mazochová (ANO). Součástí projektu je i povinná revitalizaci území a zateplení vedlejší budovy.

PSALI JSME: Přerov nechá zdemolovat Chemik, pokud dostane prostředky skrze dotaci

Osmipatrová panelová budova patří městu. O jejím zbourání rozhodli zastupitelé v listopadu 2017. Poslední nájemníci sociální ubytovnu, kterou víc než čtyři roky provozovala soukromá firma, opustili loni na konci ledna. Osud budovy řeší město již roky. Původně chtělo objekt prodat, nakonec se ale rozhodlo výběrové řízení na prodej zrušit. Vyšlo totiž najevo, že firma, která měla o objekt zájem, byla zřejmě účelově založená.

Demolici objektu zastupitelé schválili právě proto, aby v Přerově nevznikal prostor pro obchodování s chudobou, s nímž by se do města mohla dostat další vlna sociálně slabých lidí. Ze stejného důvodu město již v roce 2017 koupilo za 40,5 milionu korun hotelový dům Strojař v centru Přerova. I v tomto případě hrozilo, že by panelový dům mohla koupit společnost pro ubytovací byznys. Využití pro něj zatím město nemá.

Autoři | Foto prerov.eu

Štítky ČR, správa, reality, stavby, sociální, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.