středa 8. května 2024 Statní svátek

VIDEO: Přerov pořídil iglú pro bezdomovce. Jsou pro jednotlivce i pro páry

Přerovští bezdomovci, kteří i mrazy přečkávají pod širým nebem, dostanou od města speciální iglú z polyetylenové pěny. Radnice pořídí 18 přístřešků pro jednotlivce a dva pro páry, iglú ji budou stát 80 tisíc korun, informovala mluvčí radnice Lenka Chalupová. Ve městě podle aktuálních čísel žijí dvě desítky lidí bez domova.

„Nevznikne žádné problémové stanové městečko, protože přístřešky budou rozesety v různých okrajových částech Přerova. Jejich místa budou znát sociální pracovníci a strážníci městské police," uvedl primátorův náměstek Petr Kouba (ODS), který má na starosti sociální oblast. Bezdomovci budou mít iglú pouze zapůjčené. V částce na zakoupení přístřešků je zahrnut i nákup stroje na čištění a dezinfekčních prostředků.

Město se letos na jaře zapojilo do projektu, který si kladl za cíl sčítání lidí bez domova. Bylo zjištěno, že ve městě je v kategorii bezdomovec 26 lidí, z toho 22 mužů a čtyři ženy. Většina z nich žije venku více než pět let. „Jedná se o lidi, kteří z nejrůznějších důvodů nechtějí nebo nemohou žít v ubytovnách nebo využít registrovanou sociální službu azylových domů. Jsou to většinou lidé, kteří nejsou schopni dodržovat jakýkoliv ubytovací řád, my se ale chceme o ně postarat alespoň tak, aby přežili mrazivé noci," doplnil Kouba.

Projekt nazvaný "iglou" nabízí nouzový sezonní přístřešek. Jde o malý tunel z polyetylenové pěny a hliníkové folie, který je nehořlavý a skládací. Obydlí se vyhřívá lidským teplem a teplota uvnitř je až o 18 stupňů vyšší oproti venkovní teplotě. Přístřešek se vždy po zimě vydezinfikuje, složí a uskladní na další sezonu. Autoři projektu jsou Pavla Klečková a Manu Chilaud. Jejich iglú už slouží v Ostravě, Olomouci, Hradci Králové či Kolíně.

Autoři | Foto repro Youtube

Štítky ČR, správa, menšiny, počasí, bezdomovci, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.