pátek 29. března 2024 Taťána

Dobrovolníci se snaží zprůchodnit Cikánskou branku. Propojí park Pod Dómem s centrem Olomouce

Olomoučtí dobrovolníci se snaží zprůchodnit Cikánskou branku, která je součástí pozůstatků opevnění a ústí do současného letního kina. Propojuje tak park Pod Dómem s centrem Olomouce.

„Jsme vlastně jen parta nadšenců. Získali jsme sto tisíc korun z nadace Proměny, která se zabývá oživováním měst. Je nám jasné, že nám to nebude stačit, ale zatím organizujeme jen dobrovolné brigády,“ pověděla vedoucí areálu Letního kina Kateřina Kohoutová.

Kateřina Kohoutová počítá s nutností stavebních úprav a součinností památkářů. „Předpokládám, že po odkrytí zeminy se ukáže nutnost opravit schody nebo instalovat madla,“ dodává Kohoutová. V tuto chvíli dobrovolníci vítají jakoukoliv pomoc, potřebují například přistavit kontejner na odpad.

Trasa z parku přes Cikánskou branku by vedla za hledištěm letního kina do Pekární ulice. „Otevřít bychom chtěli už na podzim, ale počítáme s tím, že průchozí bude branka vždy jen za denního světla,“ dodala Kohoutová.

Předchozí nájemci letního kina branku využívali jako kompost a skladiště. „Cílem současného projektu je, aby branka opět sloužila všem. Zatím se k čištění branky schází zhruba šest brigádníků. Ti na zprovoznění branky pracují ve svém volném čase," uvedl mluvčí města Olomouce Pavel Konečný.

Foto Pavel Konečný, olomouc.eu

Štítky Cikánská branka, letní kino, Pekární, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.