pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

V Honeywellu o nováčky pečují a nechtějí po nich zázraky na počkání

PR článek

Nástup do nového zaměstnání může být docela stresová záležitost. Člověk je nervózní, jak si v práci povede, jak ho mezi sebe přijmou noví kolegové a jestli šéf nebude tak „trochu pes“. V olomouckém Honeywellu si tohle všechno uvědomují a dělají vše pro to, aby nováčkům první dny a týdny v nové práci co nejvíce usnadnili a zpříjemnili.

V Honeywell Aerospace je zapracování nováčků věnovaná mimořádná pozornost. Je kladen velký důraz na to, aby noví zaměstnanci poznali firmu a celou výrobu, aby věděli, na čem se budou podílet, pochopili, jak důležitá je jejich role a že na jejich práci do značné míry závisí bezpečnost letového provozu po celém světě. Oproti jiným závodům proto také zaškolení trvá delší dobu a nováčkům se během něj věnuje hned několik zkušenějších kolegů, které mohou kdykoliv požádat o radu nebo pomoc. Ačkoliv se může zdát, že takové zaškolení je pro nováčky náročné, vše probíhá v klidu a bez zbytečného stresu. 

Důkaz o tom, že Honeywellu záleží na tom, aby se novým zaměstnancům v práci líbilo, čeká na nováčky ve výrobě hned v den jejich nástupu. Kromě formalit, jako je podpis smlouvy a další administrativa, je totiž osobně přijde pozdravit a přivítat ředitel olomouckého závodu. „To, že pan ředitel za námi přišel osobně do výroby, se mi moc líbilo. Působil jako úplně normální chlap, který se zajímá o svoje pracovníky,“ vzpomíná na svůj první den Monika Zikánová, která do Honeywellu nastoupila před pár týdny. „Hned nám i ukázal, které dveře jsou jeho, a řekl, že za ním můžeme přijít, když budeme mít nějaký problém. Přístup k zaměstnancům je tady prostě úplně jiný než v jiných výrobních závodech,“ dodává.

Zaškolení je náročné, ale v klidu

Nováčky během prvního měsíce v práci čeká řada školení, seznámení s jednotlivými pracovišti a také zaučení ve speciálním tréninkovém centru, které se nachází přímo v areálu Honeywellu. Důvod velmi důkladného zaškolovacího procesu je prostý. V tradiční továrně v Hlubočkách – Mariánském Údolí se totiž nejedná o pásovou výrobu, ale o přesnou strojařinu, díky níž vznikají motory pro letadla jako Airbus, Boeing nebo vojenské stíhačky. Bez nadsázky lze říct, že velká část strojů, které létají po celém světě, v sobě obsahuje alespoň kousek práce strojařů z Hluboček. Není tedy divu, že se v továrně hraje o setiny milimetru a velká zodpovědnost leží na každém, kdo se na výrobě podílí. Téměř na vše je daný systém a postup. Jinak to ani nejde, protože ve vzduchu se žádná chyba neodpouští.

Právě z množství školení a informací, které budou muset během poměrně krátké doby vstřebat, má mnoho nováčků obavy. V Honeywellu jsou ale tyhle obavy zbytečné. To poznal i Lukáš Skála, který výcvikem prošel zhruba před měsícem. „Bylo to mnohem lepší, než jsem čekal. Samozřejmě, že je to hrozně moc informací, které se člověk dozví, a mnoho školení o věcech, se kterými jsem se jako nestrojař do té doby vůbec nesetkal. Měřidla, technologie, učit se, jak se brousí, svařuje a podobně. To všechno pro mě byla španělská vesnice. Učil jsem se všechno úplně od začátku,“ popisuje průběh zaškolování. „Ale právě tenhle měsíční proces zaškolení je tady oproti jiným firmám velká výhoda. Podle toho, co jsem slyšel, tam nováčky hodí do vody a řeknou „snaž se a dělej.“ Tady si školitel vždycky zjistí, na jaké pracoviště nováček půjde, a podle toho s ním zkouší a trénuje ty zásadní činnosti, které bude pak reálně dělat – třeba zalešťování, broušení a samozřejmě měření,“ dodává Skála. 

Průběh zaučení si pochvaluje i Monika Zikánová: „Na začátku nám ukázali všechna pracoviště, abychom si mohli udělat představu o fungování celé výroby.“ 

Díky kvalitnímu zaškolovacímu procesu se mohou práci ve výrobě bez problémů zvládat i lidé bez předchozích zkušeností. „Naučit se to může každý, kdo jen trochu chce,“ shodují se oba kolegové. 

Ani po skončení zaškolení v tréninkovém centru ale nejsou nováčci odkázáni jen sami na sebe. Na pracovišti začínají s jednoduššími úkoly, při jejichž plnění na ně dohlíží team leader nebo zkušenější kolega, a až když se nováček osvědčí, začne postupně dostávat složitější a zodpovědnější úkoly. 

Za chybu vám hlavu neutrhnou

Oproti jiným společnostem je v Honeywell Aerospace kladen mnohem větší důraz na přesnost a kvalitu. „Tady každá chyba stojí spoustu tisíc dolarů. Je proto důležité, aby měli operátoři dost času se všechno pořádně naučit a byli si jisti každým úkonem, který provádí,“ vysvětluje Jan Dobisík, který už v závodě pracuje 11 let a sám nováčky školí. „Kdyby si totiž nevěřili nebo nebyli jistí nějakým úkonem, mohli by pouštět špatné kusy a to by vážně nemuselo dopadnout dobře,“ dodává.

Na druhou stranu si team leadeři uvědomují, že i nováčci jsou jen lidi a že chybu může udělat každý. „Když je člověk šikovný a snaživý, ale přesto udělá chybu  i když velice drahou –  jednou za rok, nebo jednou za dva roky, přejdeme to s tím, že každý chybuje,“ popisuje Dobisík. 

Všichni kolegové se shodují na tom, že právě pohoda během práce a vstřícný přístup šéfů se jim na práci v Honeywellu líbí asi nejvíce. „Myslím, že tahle firma si dobře uvědomuje, že nejdůležitější jsou zaměstnanci, a podle toho se k nám chovají,“ uzavírá spokojeně Monika Zikánová s tím, že v Honeywellu rozhodně plánuje zůstat dlouho dobu.

Štítky Honeywell, strojařky, stroj, práce, nabídka práce

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.