sobota 20. dubna 2024 Marcela

Lidé se mohou bez obav zchladit v rybnících, kvalita vody je v pořádku

Bez obav se mohou v těchto parných dnech lidé zchladit v nádržích či rybnících, které sledují hygienici. Na odběrných místech Přístav a Loučka na štěrkopískových jezerech Poděbrady i na Plumlovské přehradě zůstává po posledních odběrech na stránkách hygieniků označení jako voda vhodná ke koupání.

Další vzorky budou hygienici odebírat příští týden. V kraji je v těchto dnech rovněž vysoká návštěvnost koupališť. „Návštěvnost je velmi slušná, na červen byla ve středu rekordní. Měli jsme 800 návštěvníků, kapacita je tisíc lidí. Bylo to tedy těsně pod a koupaliště bylo narvané. Svůj podíl na tom měly i školy, děti se přišly vykoupat i s učiteli místo vyučování. Jednu školu máme přímo nad koupalištěm, mají to sem kousek. Dnes to vypadá obdobně," řekl správce koupaliště ve Šternberku na Olomoucku Jaroslav Vyhnánek.

Kvůli současným vedrům otevřela přerovská radnice mimo plán i vyhledávané koupaliště v místní části Penčice. „Nový provozovatel, společnost Sportoviště Přerov, chtěl původně otevřít koupaliště v Penčicích až o prázdninách - důvodem byl nedostatek plavčíků. Nakonec se jednateli společnosti podařilo dohodnout s přerovskými plavčíky, aby zajistili směnu i v Penčicích ještě před koncem školního roku, takže se koupaliště otevřelo ve středu dopoledne," řekla mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Hygienici v souvislosti s vysokými teplotami apelují především na to, aby lidé pili. Poukazují na to, že za běžných klimatických podmínek by měli dospělí vypít dva až 2,5 litru tekutin za den. Pro děti od dvou do tří let doporučují 1,3 litru, děti od čtyř do osmi let by měli denně vypít 1,6 litru tekutin, starší školáci až dva litry. Upozorňují na to, že dětský organismus je mnohem citlivější na ztráty tekutin než organismus dospělého.

„Za běžných klimatických podmínek ztrácí naše tělo asi 1,85 až 2,6 litrů tekutin denně, a to močí, dýcháním či pocením. Teplé letní počasí, které nás nyní provází, riziko dehydratace zvyšuje, neboť právě pomocí zvýšeným pocením snižujeme teplotu našeho těla," uvedli hygienici na stránkách olomoucké krajské hygienické stanice.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky voda, rybník, kvalita, koupání, léto, nádrže

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.