čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Následky vichřice v olomoucké zoo likvidovalo pět set studentů

S odstraňováním následků březnové vichřice v areálu zoologické zahrady na Svatém Kopečku u Olomouce pomohlo v červnu i pět stovek dobrovolníků z řad studentů středních škol z několika měst Olomouckého kraje. To řekla mluvčí zoo Iveta Gronská. Silný vítr v březnu v zoo vyvrátil stovky stromů a na mnoha místech poničil oplocení zahrady. Likvidace škod ještě nějakou dobu potrvá.

Zoo v závěru školního roku požádala školy o pomoc. Největší nábor se podle Gronské podařilo v červnu vytvořit Slovanskému gymnáziu v Olomouci. Zájem studentů byl tak velký, že dopravní podnik musel vypravit posilové autobusové linky. „Během 30 minut vyjely od vlakového nádraží směr Svatý Kopeček tři autobusové linky, z toho jedna přímá, což bylo zásadní. Pedagogický sbor zmiňovaného gymnázia s sebou totiž přivezl téměř 200 studentů," uvedla Gronská.

PSALI JSME: Olomoucká zoo se zotavuje z vichřice Eberhard. Pomoci můžete i vy

Zoo na Svatém Kopečku patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Chová 400 druhů zvířat a ošetřovatelé pečují o 1900 jedinců. Zřizovatelem zahrady je olomoucký magistrát, který dotuje provoz zoo. Zahrada si vlastními aktivitami vydělá zhruba půlku částky na provoz.

Likvidace zbývajících škod bude v zoo pokračovat na podzim. „To, jak dnes vypadají paseky, předčilo mé očekávání. Děkuji nejen svému vytrvalému pracovnímu týmu, ale i jeho výrazné posile v podobě studentů, kteří přišli s myšlenkou a odhodláním zahradě pomoci," uvedl vedoucí úseku péče o zeleň svatokopecké zoo Robert Nádvorník

Zoo na Svatém Kopečku v polovině března poničila vichřice, při které v areálu zahrady padlo k zemi zhruba osm stovek stromů. Vítr poškodil i některé výběhy. Pracovníci zoo s pomocí dobrovolníků škody průběžně odstraňují. Vedení zoologické zahrady založilo krizový účet, přispívat mohou lidé i do pokladniček v areálu.

„Olomoucká zahrada se už téměř vrátila do své původní podoby, některé výběhy dokonce vypadají po opravách lépe než před vichřicí. Zvířata jsou všechna ve svých domovech," řekla Gronská. Škody způsobené vichřicí jsou vyčísleny na deset milionů korun.

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky ČR, příroda, počasí, školy, zoo, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.