neděle 5. května 2024 Klaudie

Desítky hrobů na prostějovském hřbitově jsou po včerejší bouřce poničeny

Několik desítek hrobů poničila pondělní bouřka na městském hřbitově v Prostějově. Na místa posledního odpočinku obyvatel Prostějova popadaly silným větrem polámané větve i vyvrácené stromy.

Hřbitov byl dnes uzavřen, aby jeho pracovníci mohli zmapovat škody a pustit se do jejich likvidace řekla mluvčí radnice Jana Gáborová. „Podle prvních odhadů je na městském hřbitově po bouřce poškozeno zhruba sedm desítek hrobů," uvedla Gáborová. Na sociální síti Facebook už byly zveřejněny videozáběry ze hřbitova, ne kterých je vidět velké množství polámaných větví i několik poničených hrobů.

Náhrobky a kamenné desky nevydržely tíhu spadlých větví či polámaných stromů. Vítr byl tak silný, že některé letité stromy vyvrátil i s kořeny. Na některých místech hřbitova jsou kvůli tomu poškozeny chodníky. Hřbitov dnes zůstal uzavřen. „Je třeba zmapovat škody a zjistit, zda nehrozí ještě pády dalších větví. Úklid hřbitova by už měl být prováděn za běžného provozu. Stejně tak oprava poškozených hrobů," řekla Gáborová.

Bouřka v pondělí odpoledne zasáhla zejména Olomoucko, Prostějovsko a Přerovsko. Silný vítr na mnoha místech polámal větve stromů, které poté poškodily elektrické vedení. Distributoři elektrické energie na území Olomouckého kraje v pondělí večer evidovali 6500 domácností bez proudu.

Autoři | Foto prostejov.eu

Štítky hroby, bouře, škoda, Prostějov, hřbitov

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.