pátek 29. března 2024 Taťána

První hlásiče nového městského informačního a výstražného systému byly instalovány na lampách

Prvních několik desítek hlásičů nového městského informačního a výstražného systému instalovali na lampy veřejného osvětlení v Olomouci. Ve městě bude do roku 2021 postupně rozmístěno 1832 moderních hlásičů, které ve srovnání se zastaralým výstražným systémem umožní mnohem lepší varování a srozumitelné informování obyvatelstva.

Vybudování systému bude stát 78 milionů korun

Novinářům to dnes řekl primátor Mirek Žbánek (ANO). Vybudování systému bude stát 78 milionů korun, z toho 55 milionů korun pokryje dotace. Olomoucká radnice se rozhodla modernizovat informační a výstražný systém ve městě kvůli tomu, že nynější už je značně zastaralý a náročný na údržbu.

V Olomouci funguje 44 starých elektronických sirén a v městských částech Lošov, Radíkov, Svatý Kopeček, Droždín, Holice, Chomoutov, Topolany, Nedvězí, Slavonín a Nemilany jsou obecní rozhlasy. Modernizovaný systém bude obyvatele Olomouce varovat například před živelními pohromami či průmyslovými haváriemi. Využít ho lze i jako obecní rozhlas.

Nový systém dokáže plnit funkci sirén i celoplošného oznamovacího prostředku

„Nahrazujeme technologický slepenec jednotlivých systémů výstražného hlášení a obecních rozhlasů, který se začal tvořit někdy v 70. a 80. letech. Následně v 90. letech byl modernizován a kolem roku 2000 k němu přibyly sirény," uvedl Žbánek, podle kterého bylo náročné tento nesourodý systém udržovat v provozu.

„Rozhlas fungoval v deseti městských částech, nový systém pokryje všech 27 městských částí. Je to technologie 21. století," podotkl. Starý informační systém byl podle primátora k informování obyvatelstva prakticky nepoužitelný. „V minulosti jsme museli hlášení obecního rozhlasu zastavit, protože když se například začaly hlásit mimořádné událostí či pátrání, nebylo chrčícímu rozhlasu vůbec rozumět. Město pak bylo zavaleno spoustou telefonátů, co jsme to vlastně hlásili. To vše by mělo nyní odpadnout," řekl Žbánek.

Nový systém dokáže plnit funkci sirén, celoplošného oznamovacího prostředku i jednotlivě a odděleně fungujících obecných rozhlasů, které lze použít pouze ve vybraných ulicích či městských částech. Systém bude doplněn o nové vodočty, srážkoměry a další prvky, které pomůžou při včasném varování obyvatelstva jak před povodňovými situacemi, tak i haváriemi a přírodními živly. Nový rozhlas bude zároveň možné využít pro informování obyvatel a návštěvníků města o plánovaných akcích.

Autoři | Foto Michal Folta

Štítky systém, varování, výstraha, informace, hlásiče, lampy

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.