středa 24. dubna 2024 Jiří

Chátrající sušárnu chmele v Odrlicích zachránila parta nadšenců

Parta nadšenců zachránila historickou budovu bývalé sušárny chmele v Odrlicích u Litovle na Olomoucku, která bez užitku desítky let chátrala a kvůli špatnému technickému stavu jí hrozila demolice.

Dobrovolníci sušárnu opravují

Dobrovolníci budovu sušárny postupně opravují a uvažují o jejím využit řekl mluvčí olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu Vlastimil Staněk. Sušárna chmele v Odrlicích, která byla postavena v 80. letech 19. století, je podle Staňka jednou z nejvyšších staveb z nepálených cihel v zemi.

„Obnova sušárny chmele probíhá poměrně pomalým tempem. Důvodem je obtížné financování. Většina prostředků byla zajištěna z dotačních titulů. Celkové dosavadní náklady jsou více než tři miliony korun, dotace činily přibližně dvě třetiny finančních prostředků," uvedl Staněk.

Budovu postavil Jan Staroštík

Sušárnu chmele postavil z nepálených cihel Jan Staroštík, který na Hané začal v závěru 19. století pěstovat chmel. Po roce 1948 přestala sušárna kvůli kolektivizaci sloužit svému účelu a v roce 1965 vyhořela. Budova pak bez údržby chátrala a její západní stěna se výrazně vychýlila.

„Po roce 1989 byla sušárna navrácena původním majitelům, avšak i základní statické zajištění bylo nad jejich finanční možnosti. Na počátku 21. století se tak zdálo, že tato výjimečná stavba je odsouzena k dalšímu chátrání a neodvratnému zániku," uvedl Staněk.

Občanské sdružení Aktiv+ koupilo sušárnu za korunu

Zlom nastal v roce 2009, kdy sušárnu za symbolickou jednu korunu zakoupilo občanské sdružení Aktiv+, které se nyní jmenuje Hanácká aktivní společnost. Cena byla pouze zvýšena o hodnotu pozemku. „Následovala jednání mezi investorem, památkáři, statikem a projekční kanceláří o dalším postupu. Situaci neulehčovalo ani složité financování obnovy," řekl Staněk.

Záměrem investora bylo zachovat sušárnu v její autentické podobě bez modernizačních úprav, naopak chtěl odstranit nežádoucí  desetiletí. „Objekt měl být používán k expozičním účelům, památková obnova tak nebyla v přímém rozporu se současnými normami, jak tomu bývá u staveb obytných nebo výrobních," uvedl Staněk, podle kterého tak rekonstrukce sušárny mohla být zahájena.

Opravy probíhají několik let

V roce 2011 dělníci podepřeli západní obvodové stěny šikmými vzpěrami. „V roce 2012 byly obnoveny stropy s následným vybouráním nového vstupu a to v místě, kde se vedlejší vstup v minulosti již nacházel. Pokračovalo se dozděním obvodové zdi stodoly z pálených cihel, ta pak byla uzavřena ve východní části dřevěnou stěnou a celá byla zastřešena," řekl Staněk.

Uvnitř stodoly vznikla dřevěná konstrukce stabilizující celou stavbu. V roce 2014 byla budova opatřena novou střechou. „V roce 2015 tak mohlo konečně dojít k odstranění zapření západní stěny a obnovu samotné sušárny bylo možné považovat za ukončenou. V roce 2017 byl zajištěn železobetonovýstrop sklepa ve stodole. Letos se předpokládá propojení sušárny a stodoly dveřmi se schodištěm," dodal Staněk.

Autoři | Foto Facebook StudioPAB

Štítky sušárna, chmel, dobrovolníci, Odrlice

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.