pátek 26. dubna 2024 Oto

FOTO/VIDEO: U Bristolu probíhají unikátní práce. Celý most se musí vybetonovat za jediný den

Dnes probíhá v Komenského ulici v Olomouci jeden z nejdůležitějších dnů výstavby protipovodňové ochrany. Stavaři v šest hodin ráno zahájili betonování nosné konstrukce mostu u Bristolu. Most musí být vybetonovaný bez přerušení najednou. Akci předcházely velmi náročné přípravy.

Stavaři dnes použijí na nosnou konstrukci mostu u Bristolu v Olomouci asi 1400 metrů krychlových betonu. Celou konstrukci musí zvládnout vybetonovat za jeden den, protože most není možné betonovat po částech, konstrukce musí tvořit jeden celek.

K mostu budou jezdí domíchávací vozy jak od Bristolu, tak od Gorazdova náměstí, aby betonování probíhalo co nejrychleji. Betonování probíhá od středu mostu směrem ke krajům a práce se nemůže přerušit. „Beton musí být dokonale propojený a v konstrukci nesmí vzniknout žádná spára," popsal průběh stavební akce generální ředitel Povodí Moravy, s. p. Václav Gargulák.

Technicky náročná II. B etapa ochrany Olomouce před povodněmi zahrnuje rozsáhlé úpravy koryta řeky Moravy v délce 1,9 km od ústí střední Moravy k mostu v Komenského ulici. Stavba za 730 milionů korun navazuje na již dokončené etapy I. a II. A. Jejím cílem je zvýšit kapacitu řeky v centrální části města na úroveň 650 m3/s, která odpovídá 380leté povodni. Protipovodňový systém ochrání před velkou vodou 20 tisíc obyvatel Olomouce a majetek v hodnotě 3 miliard korun.

Dnešní den byl k realizaci práce zvolen vzhledem k dobrým klimatickým podmínkám, které meteorologové předpověděli už ve středu. Akci předcházelo náročné plánování. Připravena jsou i záložní řešení. Beton, který je prováděný stejnou recepturou, míchají dvě betonárny a třetí je v záloze.

Připraveny jsou záložní stroje a na stavbě pracuje dostatek zkušených lidí, kteří se budou střídat ve dvou směnách. „Naše firma má s podobnými akcemi bohaté zkušenosti,“ uvedl Jakub Vlk, vedoucí střediska HSV divize Speciální stavby ze společnosti SILNICE GROUP.

Práce budou probíhat až do noci a během betonování se na stavbě ve směnách vystřídá šedesát lidí. V bednění bude beton zpracováván za pomoci ponorných vibrátorů tak, aby bylo dosaženo požadované kvality betonované konstrukce. Po dokončení náročné akce bude beton tvrdnout a zrát. Během této doby dojde k předepnutí nosné konstrukce uloženými lany. Ihned poté začnou stavaři překládat inženýrské sítě a provádět práce na předpolích mostu.

Foto Jindřich Karas

Štítky práce, beton, protipovodňová, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.