čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Konečné úpravy v sále ZŠ Komenium. Renovace čeká malované dveře i kovanou mříž

Poslední dvě etapy restaurování slavnostního sálu Fakultní základní školy Komenium jsou připraveny. V rámci páté a osmé etapy se budou restaurovat troje malované dveře a umělecká kovaná mříž. Současně také vzniknou repliky původního historického nástěnného osvětlení.

„Výsledkem těchto restaurátorských prací bude uvedení slavnostního sálu do stavu, který bude důstojně reprezentovat jeho výjimečnost i jeho původní krásnou podobu ze závěru 19. století,“ vysvětlil náměstek primátora Karel Konečný. Sál bývá už nyní příležitostně otevřen pro veřejnost a vzbuzuje velký zájem a obdiv. V budoucnu se v něm budou konat různé společenské a kulturní akce.

Náklady na restaurování malovaných dveří mají být zhruba 356 tisíc korun bez daně, náklady na kovanou mříž a osvětlení 605 tisíc korun bez daně. Celkové náklady na záchranu tohoto jedinečného freskového sálu jsou přibližně 7,1 milionu korun bez daně. Realizaci úprav sálu zajistil akademický restaurátor Radomír Surma a jeho tým. Restaurátorské práce začaly v roce 2016, probíhaly po etapách a na jejich úhradu se město snažilo získat dotace.

Slavnostní sál v budově z let 1873 až 1875 je na všech stěnách i na stropě vyzdoben ve stylu neorenesančního dekorativismu s prvky barokního iluzionismu. Diváka při pohledu na výzdobu sálu fascinuje hustota a složitost výjevů i ornamentálních prvků. Malířská výzdoba znázorňuje mnoho alegorických scén, mytologických výjevů a postav, vše je doplněno dekorativní výzdobou. Obdobná malířská výzdoba v takovém rozsahu a provedení je unikátem, který nemá v tuzemsku srovnání. Hlavním autorem freskové výzdoby, na níž se podílelo více tvůrců, je pravděpodobně malíř José Hilber, a vznikla roku 1892. „Součástí výzdoby je kolem dvou set padesáti postav, z čehož je asi sto třicet postav malých dětí. Malíř José Hilber zde zachytil i významné představitele vědy a umění, přičemž každý z nich na fresce vystupuje vlastně jako učitel, protože právě něco vysvětluje žákovi,“ řekl vedoucí týmu restaurátorů Radomír Surma.

Tisková zpráva | Foto Tomáš Holešovský

Štítky rekontrukce, škoda, Komenium, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.