pátek 29. března 2024 Taťána

Někteří školáci v Olomouckém kraji si již začali užívat prázdniny

Zhruba 500 školáků z přerovské Základní školy Velká Dlážka si mohou ode dneška užívat prázdnin. Vysvědčení dostali oproti ostatním vrstevníkům díky ředitelskému volnu o dva dny dříve. Ředitel ho vyhlásil kvůli chystaným opravám ve školní budově.

V Olomouckém kraji podobných škol příliš není, většina školáků si na začátek prázdnin musí počkat až do úterka. Vyplývá to z ankety ČTK.

V Přerově s vysvědčením v ruce odcházeli dnes ráno školáci z Velké Dlážky jako jediní, ostatní školy končí až příští týden. "Hlavním důvodem jsou plánované opravy a malování v hlavní budově a rekonstrukce osvětlení v tělocvičně. Práce na sebe musejí navazovat kvůli úsporám za pronájem lešení, navíc firmy mají už na dobu prázdnin naplánované realizace dalších zakázek," řekl dnes ČTK ředitel školy Martin Černý.

Pro žáky prvního stupně zajistila škola po zbylé dva dny celodenní provoz školní družiny. "Rodiče této možnosti však moc nevyužili, nahlásilo se jen zhruba 30 dětí. Tím pádem jsem rád, že jsme rodičům vyhlášením ředitelského volna příliš nezkomplikovali jejich plány," řekl Černý.

V Olomouci si prázdniny ode dneška užívají školáci ze Základní školy Řezníčkova, i tam ředitel školy udělil dva dny ředitelského volna kvůli chystaným opravám ve škole. Řada dalších školáků si však bude muset počkat až do úterka. "My rozdáváme vysvědčení v úterý, k udělení ředitelského volna nemáme žádný důvod, nic neopravujeme. Kdo potřeboval a chtěl odjet na prázdniny, mohl se omluvit. Z 650 žáků se omluvilo zhruba 50 z celé školy. Rodiče menších dětí mají navíc zabezpečeny ještě dva dny v příštím týdnu, mají tak méně starostí," řekla ředitelka Základní školy Zeyerova v Olomouci Alena Miková.

Také v Základní škole Želatovská v Přerově se bude končit podle rozvrhu až poslední den v červnu. "Opravovat ve škole budeme, ale nemusíme kvůli tomu končit dřív. Školní rok končí 30. června, žádné tlaky kolem toho nebyly," uvedl ředitel školy. Poslední dva dny však většina školáků stráví už mimo školní lavice. Například Základní škola J. A. Komenského v Přerově chystá pro část dětí výlet do lanového centra v Olomouci, u ostatních škol se plní především školní hřiště a v některých případech i sály kin.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.