pátek 26. dubna 2024 Oto

Dejte si v podniku kohoutkovou vodu a pomozte lidem na Haiti. Charita spustila kampaň Na zdraví

Olomoučané a návštěvníci města mohou po celý srpen při posezení u kávy či oběda pomoci lidem v odlehlých částech Haiti. Stačí si dát kohoutkovou vodu ve více než desítce podniků, které se do kampaně s názvem Na zdraví Haiti zapojily, a zaplatit za ni libovolnou částku. Akci s pětiletou tradicí pořádá Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO), z výtěžku bude moci charita ošetřit na misi na Haiti až několik set potřebných, informovala mluvčí ACHO Karolína Opatřilová.

Arcidiecézní charita Olomouc pomáhá na Haiti od roku 2005. Jejím stěžejním projektem je Adopce na dálku, díky které získávají ve škole ty nejchudší děti vzdělání, ale také jedno teplé jídlo denně. Charita pomáhá haitským komunitám také pořádáním zdravotních prohlídek, materiálně či při katastrofách, jako jsou zemětřesení a hurikány, které jsou v této oblasti v Karibiku obvyklé.

Loni se takto podařilo vybrat 25 616 korun, charita z výtěžku na loňské misi na Haiti ošetřila téměř 370 chudých školáků, ale i jejich rodiče. „Letos během srpna si přiťuknou na zdraví Haiťanů lidé ve 13 kavárnách a restauracích v centru Olomouce. Výtěžek potom použijeme na zajištění zdravotní péče v odříznutých oblastech Haiti. Mnozí lidé tam umírají na banální nemoci, protože nemají dostatek jídla, vitamínů či kvalitní pitné vody," uvedla humanitární pracovnice ACHO Klára Löffelmannová.

Kampaň začala 1. srpna a potrvá celý měsíc. Letos ji zpestří nabídka ručně vyráběných věcí z Haiti. Půjde o zboží z šicí dílny v Gonaives, v níž se učí mladé švadleny. Dílnu před časem vybavila ACHO s českými dárci šlapacími šicími stroji. Zástěry, prostírání i šaty bude nabízet charitní prodejna Dobrodruhá. „A to není vše, co návštěvníci Dobrodruhé pořídí. Vyberou si ze spousty krásných haitských šperků, třeba náušnic a náramků nebo malovaných pláten. Prodejnu navíc vyzdobíme fotografiemi z Haiti," uvedla za Dobrodruhou Kateřina Steinerová.

Kampaň Na zdraví Haiti má za sebou již čtyři ročníky, dosud díky jejímu výtěžku ošetřili zdravotníci v odlehlých oblastech země na 900 pacientů.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, Haiti, sociální, charita, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.