čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Zemřel český fotbalista Josef Masopust

Po dlouhé vážné nemoci zemřel fotbalový vicemistr světa z roku 1962 Josef Masopust, první český držitel Zlatého míče a český fotbalista století. Zemřel ve věku 84 let dnes dopoledne ve svém bytě v Praze. ČTK to sdělil místopředseda občanského sdružení Klubu přátel Josefa Masopusta Petr Procházka.

Jedna z největších osobností českého fotbalu v historii se narodila 9. února 1931 ve Střimicích jako nejstarší z šesti dětí do rodiny horníka. Masopust brzy zasvětil svůj život fotbalu, když se přes Most a Teplice dostal do Dukly, s níž získal osm titulů. Vyzkoušel si i zahraniční angažmá v Belgii. Kromě ligového fotbalu patřil i ke klíčovým postavám reprezentace, za kterou odehrál 63 zápasů a vstřelil deset gólů.

Výraznou měrou pomohl k bronzu na ME 1960 a věčnou slávu získal na MS 1962 v Chile, kde Češi došli až do finále s Brazílií. V něm jim však ani Masopustův nejslavnější gól nepřinesl celkový triumf. Následně Masopust převzal Zlatý míč pro nejlepšího hráče Evropy, což se od té doby z Čechů povedlo jen Pavlu Nedvědovi v roce 2003.

Masopust proslul nejen fotbalovým uměním, ale i gentlemanským chováním, díky kterému získal i přátelství fotbalových velikánů Pelého, Eusebia a dalších. "Masopust hrál jako Brazilec. Vypadal, choval se a hrál, jako by se narodil u nás. S míčem byl opravdu skvělý," prohlásil o Masopustovi Pelé. "Josef Masopust? Velký fotbalista. Skvělý člověk. Dobrý přítel!" řekl před lety Eusébio.

Za svůj vzor považuje Masopusta i jiný držitel Zlatého míče a současný šéf UEFA Michel Platini. "Narodil jsem se v době, když už byl pan Masopust vynikající fotbalista. Obdivovali ho moji rodiče, tvořil dějiny, byl můj vzor," řekl Platini.

Po konci hráčské kariéry byl Masopust úspěšný i jako trenér. V roce 1978 dovedl k titulu Brno, v letech 1984-87 vedl národní tým Československa a přispěl i k rozvoji fotbalu v Indonésii, kde trénoval juniorskou reprezentaci.

V roce 2000 byl zvolen českým fotbalistou století před Josefem Bicanem a Ivem Viktorem. Za svého nejlepšího hráče v historii ho vybrala i FAČR k 50. výročí UEFA a mezi 100 nejlepších fotbalistů historie ho zařadil také Pelé.

"Nikdy přitom nezapomněl, že se narodil do velmi skromných, ne právě záviděníhodných poměrů. Při úspěších, kterých na fotbalovém hřišti dosáhl, zůstal obyčejným, poctivým a vlastně nenápadným člověkem. Nikdy nikomu neublížil a nepovyšoval se, i když slávy, pochopitelně z obou jejích stran, líce i rubu, si užil více než dost," stojí v jeho životopisné knize Fotbal jménem Masopust.

Z týmu "chilských" vicemistrů světa 1962 tak už zůstalo jen šest žijících pamětníků: Josef Jelínek, Josef Kadraba, Vladimír Kos, Jan Lála, Václav Mašek a Jiří Tichý.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.