sobota 20. dubna 2024 Marcela

Chráněné horské louky v Jeseníkách udržují kvůli vzácným druhům rostlin sekáči

Kosou a křovinořezem posekají tento týden sekáči čtyři chráněné horské louky na Jesenicku. Pomůžou tak vytvořit příhodné podmínky pro růst vzácných rostlin, jako jsou například prstnatec bezový, mečík střechovitý nebo různé druhy orchidejí. ČTK to sdělil lesní správce z Jeseníku Filip Beneš.

Šetrným způsobem je tento týden postupně sečena tráva na celkové ploše 1,45 hektaru v lokalitě U Kapličky, v přírodním parku Chebzí, na Mlynářské louce a také v katastrálním území Česká Ves. „Pro vzácné rostliny je právě v těchto končinách pravidelné sečení podmínkou udržení populace," uvedl Beneš.

Dříve chráněné louky v Jeseníkách sekali dobrovolníci. Letos práci organizují Lesy ČR, které pozemky spravují. Na sečení se podílí také spolek Woodcraft Jeseníky, v jehož čele stojí učitel a místní přírodovědný nadšenec Ladislav Šuška.

Sečení čtyř horský luk v Jeseníkách bude stát necelých 40.000 korun. Projekt finančně podpořilo ministerstvo životního prostředí prostřednictvím Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Autoři | Foto Chmee2 [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)]

Štítky příroda, lesy, Jesenicko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.