úterý 16. dubna 2024 Irena

ANKETA: Letní Flora přilákala přes 20 tisíc návštěvníků. Jak se vám líbila?

Na letošní ročník letní etapy celostátní přehlídky květin Flora Olomouc přišlo přes 20.000 lidí, počet je srovnatelný s loňským rokem. Hlavní expozice výstavy, která trvala od čtvrtka do dneška, nesla název Česká krajina. Návštěvníky okouzlila také expozice Výzkumná laboratoř rostlin, informovala mluvčí Výstaviště Flora Olomouc Pavlína Hamouzová.

Pod hlavní expozicí byla podepsána Pavlína Švecová, připravena byla ve spolupráci se spolkem pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin. Podtitulem letošní výstavy byla Léčivá síla semen. "Návštěvníci měli možnost se dozvědět vše zajímavé o léčivkách, plodinách i jejich škůdcích či opylovačích," uvedla garantka akce Jana Gernešová.

Právě do pavilonu A se soustředily přednášky předních českých i slovenských odborníků o léčivých rostlinách a ukázky zpracování zemědělských plodin, nechyběly také předváděcí akce floristů. Dominantním prvkem celé hlavní expozice byl kopec s kapličkou, který je neodmyslitelně spjatý s českou krajinou, uvedla mluvčí výstaviště.

Pavilon E nabídl návštěvníkům expozici obrazů květin, přírody a české krajiny z rukou výtvarníků Unie výtvarných umělců Olomoucka. Velkému ohlasu se dostalo expozici v pavilonu H s názvem Výzkumná laboratoř rostlin. "Ta nabídla návštěvníkům nevšední přednášky z oblasti současného šlechtitelství a genetiky. Uznávaná vědeckovýzkumná centra z celé České republiky představila z řad badatelů, nadšenců do vědy, ale i laické veřejnosti zajímavosti z rostlinné říše - izolace DNA, genetiku a šlechtění, problematiku konopí, rozmanitý svět semen či hmyzí opylovatele," doplnila mluvčí výstaviště.

Flora Olomouc je nejstarší českou květinovou výstavou, její počátky se datují do roku 1958. Její jarní etapa je na konci dubna, podzimní Flora se uskuteční od 3. do 6. října. Hlavní expozice podzimní Flory ponese název Zahradní slavnost.

Jak se vám líbila letošní Letní etapa Flory Olomouc? (Hlasujte jako ve škole)

Celkem hlasovalo47 čtenářů

Autoři | Tisková zpráva

Štítky Letní Flora, Flora, výstaviště, květiny, výstava, anketa

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.