pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Dětem pomáhají ke zdravému vývoji nohy speciální rehabilitace

Rehabilitační oddělení POLIKLINIKY AGEL v Olomouci přichází s novinkou. Pro děti s plochýma nohama, sníženou klenbou, otlaky, vbočenými palci, různými deformacemi nebo jinými vadami nově poliklinika nabízí odborné konzultace zaměřené na problematiku dětské nohy.

Konzultace jsou vhodné pro děti od 13 měsíců

Konzultace jsou individuální a jsou vhodné pro děti od 13 měsíců, přičemž je důležité, aby dítě chodilo minimálně 2 až 3 měsíce. Příčinou deformace dětské nohy je většinou nekvalitní a nevhodná obuv, která zabraňuje správnému postavení a funkci nohy.

Konzultace spočívá v tom, že fyzioterapeut u dítěte zhodnotí chůzi, stoj, jak noha reaguje v terénu, poměří správnou délku a šířku nohy, určí jaký je tvar nožky. Pomocí různých testů zhodnotí stranové zatížení nohou, aktivitu klenby a senzitivitu. To vše může pomoci ke zvolení správné pohybové aktivity pro dítě a také s výběrem správných bot,“ uvádí fyzioterapeutka POLIKLINIKY AGEL v Olomouci Šárka Halfarová a dodává, že konzultace trvá půl hodiny a není hrazena zdravotní pojišťovnou, dokud fyzioterapeut nezjistí odchylku a lékař následně nepředepíše dítěti rehabilitaci.

Některé děti do první třídy nastupují s deformitou nohy

Výskyt různých deformit a především bolestí nohou se čím dál častěji projevuje u stále mladších dětí. „Zhruba 95 procent dětí se rodí se zdravou nohou, ovšem dvě třetiny dětí nastupují do 1. třídy základní školy s jasnou deformitou nohy, protože mají zavřené nohy v úzkých, tvrdých, neohebných botách, nebo naopak v teniskách do špičky s odpružením paty,“ upozorňuje Šárka Halfarová s tím, že při dlouhodobé zátěži se mohou projevit i trvalé změny na nohou a celkové postuře, které se musí, obvykle až v dospělosti, napravovat operací.

Podle fyzioterapeutky přitom noha pro svou správnou funkci potřebuje vnímat terén. Tímto principem se řídí současný oblíbený trend chůze bez bot, tzv. „barefoot”. Zda je barefoot obuv vhodná pro konkrétního člověka a za jakých podmínek ji nosit, by měl, obzvláště u starších dětí a dospělých, zhodnotit právě fyzioterapeut.

Zájemci o konzultaci se mohou objednávat na recepci oddělení fyziatrie, balneologie a léčebné rehabilitace POLIKLINIKY AGEL v Olomouci, a to buď osobně, nebo na telefonním čísle 581 071 194.

Tisková zpráva | Foto FNOL

Štítky poliklinika, zdraví, nohy, zdravotnictví, děti, vyšetření, AGEL, deformace, vady, rehabilitace

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.