úterý 19. března 2024 Josef

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

FOTO: Povinná zastávka pro pěší i turisty? Fort Křelov s restaurací a muzeem nabídne vyžití pro celé rodiny

PR článek

Jen pár kilometrů z centra Olomouce leží Křelov, na jehož okraji se nachází drahokam mezi olomouckými forty. Řeč je o Fortu XVII, který je jako jeden z mála v Olomouci využitelný pro širokou veřejnost. V jeho útrobách najdete luxusní restauraci, která vás zavede zpět do dob Rakouska Uherska, svůj výlet sem si můžete doplnit i prohlídkou hned tří muzejních expozic.

Do Křelova je to z Olomouce coby kamenem dohodil - autem jste tam doslova za pár minut, ale i pro pěší či cyklisty je zastávka na Fortu v Křelově skvělou příležitostí dobře se najíst, napít a ještě se něčemu přiučit. Unikátní Fort Křelov v sobě totiž snoubí jednak stylovou restauraci s venkovním grilem a posezením, nabízí ale i tři muzejní expozice. Zabývají se historií fortů v Olomouci a okolí, historií kinematografie a fotografování a připravuje se také expozice dobového tisku.

Rampušák i skvělý gril

Restaurace Citadela existuje v útrobách Fortu už nějaký ten pátek, až za nového majitele je tu však tendence přivést do ní více turistů. A je proč - venkovní kulisy Fortu Křelov přímo vybízejí k posezení u piva či něčeho dobrého z grilu. „Kolem fortu vede cyklostezka spojující Litovelské Pomoraví, Olomouc a Drahanské vrchoviny. Je to tedy ideální místo pro odpočinutí nohou a nabrání nových sil pro cyklisty i pěší turisty,” říká Jakub Tomáš, nový provozovatel restaurace.

Ihned po příjezdu skrz brány fortu mne čeká příjemné překvapení - už potisk deštníků naznačuje, že si zde dáte opravdu netradiční pivo, orlického Rampušáka. Pro lidi vyhledávajících přece jen něco tradičnějšího tu pak točí klasickou Plzeň. Na nádvoří je postaveno stylové, částečně zastřešené posezení, které slouží jako ochrana před letním deštěm i přímým sluníčkem. Návštěvníci mohou využít rychlého občerstvení z grilu, který se nachází v jednom rohu nádvoří. „Do budoucna bychom chtěli vytvořit i stálý jídelní lístek s klasickými jídly, vidím to na podzimní a zimní měsíce,” říká Tomáš. „Venkovní posezení teď přímo svádí k tomu dát si dobrou krkovičku nebo cigáro z grilu, v zimě si pak lidi můžou zajít dovnitř na něco pořádného,” upřesňuje Tomáš a ukazuje na vchod do vnitřní části restaurace, která pojme až 130 lidí a nachází se v útrobách fortu.

Interiér restaurace na vás dýchne dobou minulou. Vyřezávané stoly a židle, svícny, malby na stěnách a tmavá zákoutí prostoru připomíná rakouskouherskou dobu. „V horní části reduitu, jsou dva sály, každý s kapacitou přibližně 80 míst a jsou vhodné pro pořádání seminářů, koncertů či malých divadel.

„Naše restaurace je ideálním místem pro uspořádání firemních akcí, vánočních večírků, obchodních konferencí, svateb, narozeninových či rodinných oslav, a to hlavně díky soukromí, které umí poskytnout právě budova fortu,” říká Tomáš.

A kdy můžou lidé přijet? „Po dobu rekonstrukce a modernizace kuchyně jsme pro lidi připravili venkovní letní zahrádku s grily, udírnou, výčepem, výtečnou kávou a velkým pískovištěm pro děti. Otevírací doba je pondělí až neděle od 11:00 do  22:00, pokud jsou hosté, tak déle,” usmívá se Tomáš. Ještě dodává, že pro firemní a soukromé akce otevírá i mimo tuto provozní dobu.

Muzejní expozice jako příležitost vzdělat se

„Fort XVII ukrývá například unikátní interaktivní výstavu historie promítacích přístrojů. Desítky exponátů je vystavených v prostorách reduitu pevnosti. Výstava vám představí optické přístroje jako zootropy a praxinoskopy, promítací přístroje od 19. století takzvané Laterny magiky, až k obří promítačce z kina MEO 5X z konce století dvacátého. Součástí je i kinosál s kapacitou 60 osob, kde moderním projektorem promítáme nejstarší filmy,” říká Karel Měsíček, správce celého fortu.

„O prázdninách máme otevřeno od úterý do neděle vždy od jedenácté dopolední do páté odpolední. V květnu, červnu a září máme otevřeno pouze o víkendu," dodává Měsíček.

Hlavní expozicí Fortu Křelov se zabývá historií olomouckých fortů. „Průvodce vás seznámí se vznikem a historií fortového opevnění a zajímavostmi našeho Fortu XVII. Projdete si vnitřní prostory reduitu, ubytoven mužstva, buzzer platz se studnou, prostory šíjové kaponiery – místa poslední obrany a další zajímavé prostory pevnosti. Lidé uvidí také expozici militárií, dobových fotografií, plánů fortů a map fortového opevnění města Olomouce,” říká správce.

Dále budete pokračovat prohlídkou zemního valu – eskarpy. Tyto masivní a tajemné kasematní prostory si projdete s hořícími loučemi. Po prohlídce kasemat vás průvodce vyprovodí před bránu.


Pokud hledáte více informací, ať už o restauraci, expozicích nebo Fortu XVII, najdete je na této webové adrese.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky Fort Křelov, restaurace, turistika, cyklistika, gril, muzeum, fort

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.