čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

V Olomouckém kraji se narodilo za půlrok 3071 dětí, více než loni

V Olomouckém kraji přišlo během uplynulého půlroku na svět v šesti porodnicích 3071 dětí. Je to o tři desítky dětí více než ve stejném období loňského roku. Nárůst o pět desítek porodů hlásí zdravotníci z nemocnice ve Šternberku a v Šumperku, v ostatních zařízeních počet novorozenců nepatrně poklesl.

Nejvíce práce měli již tradičně porodníci ve Fakultní nemocnici v Olomouci, kde přišlo na svět 1146 dětí. Loni se v kraji za celý rok narodilo 6127 dětí.

Nárůst porodů hlásí šternberská nemocnice. Ta loni evidovala velký meziroční pokles, který mělo na svědomí několikaměsíční uzavření porodnice kvůli rekonstrukci. Provoz byl zcela přerušen od poloviny června do poloviny srpna, až do podzimu se poté rodilo při omezeném provozu. Počet porodů v letošním roce potvrdil zájem maminek o tuto porodnici. 

"Zdravotníci zde letos zatím pomohli na svět celkem 460 dětem, což je o 50 více než ve stejném období v loňském roce," řekla Radka Miloševská ze zdravotnické skupiny Agel, pod kterou nemocnice spadá.

O 58 dětí více se narodilo během prvního pololetí v Šumperku. Podle údajů zástupců šumperské nemocnice zde přišlo na svět do konce června 487 dětí, loni jich bylo ve stejném období 429.

Hranici 400 narozených dětí překročila také porodnice v Prostějově. Do konce června se zde narodilo 477 dětí, loni ve stejném období jich bylo o 18 více. "Nejplodnějším měsícem byl dosud březen, kdy zdravotníci pomohli na svět 92 novorozencům," doplnila Miloševská.

Nepatrný pokles v počtu narozených dětí zaznamenala Fakultní nemocnice v Olomouci, kde pomohli porodníci na svět 1146 dětem, loni za stejné období to bylo o sedm dětí více. Nejvíce práce měli přitom v dubnu a v červnu, kdy zaznamenali přes 200 porodů. O něco méně práce než loni jich měli také v přerovské porodnici, kde se narodilo 377 dětí. "Pro srovnání se u nás letos narodilo v první půlce roku jen o něco méně dětí než v roce 2014, kdy jich bylo ve stejném období 414," uvedla vrchní sestra porodnicko-gynekologického oddělení Radmila Šimoníková. Mírný pokles zaznamenala také porodnice v Jeseníku, kde se do konce června narodilo 124 dětí, o 19 méně než za loňské pololetí.

Podle mluvčího Fakultní nemocnice Olomouc Egona Havrlanta jsou mezi rodiči i nadále nejvíce oblíbená jména Jakub a Jan. V první pětici nejčastěji udělených jmen v této porodnici je také Adam, Eliška a Tomáš. Velký zájem je také o jména Sofie či Matyáš. V Šumperku se zase objevila netradiční jména jako Frenky, Damien, Melichar či Solomon.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.