čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

V nemocnicích v Prostějově, Přerově a Šternberku stráví začátek školního roku přes třicet dětí

Místo do lavice usednou do nemocničního lůžka a místo kamarádů jim budou dělat společnost bílé pláště. Celkem 33 dětí nejspíš stráví začátek školního roku na dětských odděleních Nemocnice Prostějov a Nemocnice Šternberk, stejně jako na dětském a novorozeneckém oddělení Nemocnice Přerov, které patří do skupiny AGEL. Nejčastěji se dětští pacienti v nemocnicích ocitnou důsledkem úrazů, akutních zánětů slepého střeva, ale i kvůli střevním a zažívacím potížím.

Dětské a novorozenecké oddělení v Prostějově hospitalizuje děti na co nejkratší možnou dobu, průměrně na 2,5 dne. „V současné době evidujeme okolo 15 dětských pacientů, kteří na našem oddělení stráví začátek školního roku. Děti jsou hospitalizovány v důsledku úrazů na kole nebo jiných venkovních aktivit. Také operujeme pacienty s akutními záněty slepého střeva a provádíme další předem objednané chirurgické zákroky,“ uvádí Lenka Šigutová, primářka Dětského oddělení Nemocnice Prostějov.

Plnění školních povinností ponechávají v Prostějově až na dobu rekonvalescence. „Děti jsou hospitalizovány co nejkratší dobu a zpravidla v akutních stavech, kdy nemají myšlenky na výuku, proto jim dopřáváme klid a odpočinek, aby po návratu domů měly sílu výuku dohnat,“ vysvětluje Jana Dočkalová, vrchní sestra Dětského oddělení Nemocnice Prostějov, s tím, že pokud rodiče mají zájem, mohou své dítě učit v nemocnici sami.

Stejnou filozofii zastává také Nemocnice Šternberk. „Podle zdravotního stavu pacientů umožňujeme rodičům, aby sami dítě učili nebo s ním prošli vypůjčené sešity od spolužáků. Naše zkušenost je taková, že při krátkodobé hospitalizaci se pacient k výuce vůbec nedostane,“ popisuje Eva Kolářová, vrchní sestra Dětského oddělení Nemocnice Šternberk, kam přijíždějí pacienti ze spádové oblasti Šternberka, Uničova, Litovle, Bruntálska a Rýmařovska.

Deset dětských pacientů eviduje i Dětské oddělení v Nemocnici Šternberk. To se ale může vmžiku změnit, stačí, aby se objevilo rotavirové onemocnění na dětském táboře. „Za poslední rok jsme zaznamenali nárůst dětí hospitalizovaných se zažívacími a střevními potížemi s následnou dehydratací,“ upozorňuje Renáta Klosová, primářka Dětského a novorozeneckého oddělení Nemocnice Šternberk s tím, že v letních měsících navíc ještě dominují úrazy.

Skupina dětí prožije začátek školního roku i na Dětském a novorozeneckém oddělení Nemocnice Přerov, které jako jediné poskytuje školní výuku. „Předpokládám, že na našem oddělení počátkem září bude hospitalizováno do 10 dětí. Budou přijaty děti k plánovaným operačním zákrokům a jistě budou přijaty i děti s akutními obtížemi, nejčastěji s teplotou, zažívacími problémy a úrazy,“ říká Jaroslav Bouchal, primář dětského a novorozeneckého oddělení Nemocnice Přerov.

Na tamním dětském oddělení mají dokonce dvě specializované paní učitelky. „Pro školní děti zajišťuje výuku denně učitelka se speciálním vzděláním a předškolním dětem se věnuje ve volném čase speciálně vyškolená učitelka mateřské školy. Děti se učí individuálně na pokojích, nebo mohou trávit čas didaktickými aktivitami v herně. Vždy to záleží na jejich zdravotním stavu,“ uzavírá Jana Fialová, vrchní sestra Dětského a novorozeneckého oddělení přerovské nemocnice.

Tisková zpráva

Štítky školní rok, škola, nemocnice, Přerov, Prostějov

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.