čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Prvňáčků by mělo být letos ve školách v kraji více

Zhruba o 200 prvňáčků víc než loni usedlo dnes poprvé do lavic základních škol v Olomouckém kraji. Podle údajů olomouckého krajského úřadu zaplnilo první třídy odhadem 6300 dětí, loni to bylo 6099, řekla mluvčí kraje Eva Knajblová. Naopak do prvních ročníků středních škol nastoupilo v meziročním srovnání až o 900 studentů méně, celkem 6200. Řada školáků usedla do nově opravených učeben, někde čekaly prvňáčky dárky i netradiční přivítání začátku školního roku.

Například v Olomouci se do základních škol vydalo poprvé 1100 prvňáčků. Školní rok ve 25 školách zřizovaných městem dnes začal dohromady 9360 žákům. Město pro nové školáčky poprvé nachystalo balíček dárků včetně zdravé láhve, kterou v posledním srpnovém týdnu distribuovali pracovníci magistrátu do jednotlivých olomouckých škol.

„Na prvňáčky bude ve třídách čekat balíček s vodovými a temperovými barvami, voskovkami, lepidlem, gumou, pastelkami a tužkami, pravítkem, blokem a také olomouckými omalovánkami," uvedl náměstek primátora Karel Konečný.

Mnohé školy vítaly školáky po rozsáhlých rekonstrukcích, během prázdnin se například modernizovaly učebny, spravovaly podlahy či zateplovaly budovy. Týká se to například Šternberka, kde se ve zdejších základních školách přes léto vybudovaly odborné učebny a třídy pro výuku počítačové gramotnosti, cizích jazyků, přírodovědných předmětů a řemeslných oborů. Město získalo na rekonstrukci deseti odborných učeben a vybavení dalších tří učeben ve všech třech šternberských základních školách 24 milionů korun, řekla mluvčí radnice Irena Černocká.

V krajském městě prošly přes prázdniny největšími opravami základní školy Gorkého, na Návsi Svobody v Holici a Heyrovského. Vybudovány zde byly odborné učebny, cvičné kuchyňky, investovalo se také do IT technologií a nábytku. Na některých místech opravy pokračují, příkladem je Gymnázium Jakuba Škody v Přerově, kde kvůli rozsáhlé opravě historické budovy gymnázia i její přístavby měli studenti o týden delší prázdniny. První dvě etapy rekonstrukce, jejíž náklady kraj vyčíslil na zhruba 60 milionů, skončí v listopadu.

Ve školách v Olomouckém kraji pracuje podle olomouckého krajského úřadu 9156 učitelů. Poptávka je nejvíce po učitelích 1. stupně základních škol.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, školy, Olomoucký kraj, prvňáci, první třída

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.