sobota 20. dubna 2024 Marcela

Lidé na volné noze už nepracují doma. Pohodlí, inspiraci i kontakty nacházejí ve sdílených kancelářích

Coworkingy a flexibilní kanceláře získávají na oblibě a řadí se mezi nejvýznamnější trendy současnosti. Mezi nejpočetnější ekonomicky aktivní skupinu obyvatel již nyní patří mileniálové, tzn. lidé narození mezi léty 1974 a 2004. Nároky této generace vzhledem k pracovnímu prostředí jako individuální přístup či kvalitní služby daly prostor pro vznik tomuto inovativnímu konceptu sdílených kanceláří. Ty rostou po celé České republice jako houby po dešti. Příkladem je například olomoucký Vault 42.

Praha se nyní řadí s více než 30 centry mezi evropské coworkingové metropole. Mezi nejvýznamnější patří například Spaces, Regus, New Work, Scott & Weber, HubHub, Business Link, Impact Hub nebo WeWork. Sídlo v hlavním městě však není pro úspěšný coworking podmínkou, což potvrzuje i zakladatel centra Vault 42 v Olomouci Radek Holík: „Většina našich členů pracuje buď sama na sebe na fulltime anebo má zaměstnavatele tisíce kilometrů daleko a pracuje na dálku. Olomouc si vybrali kvůli pohodlnému a levnému způsobu života.“

Coworkingová centra přinášejí svým členům mnoho výhod v podobě moderního alternativního prostředí nebo snížení nákladů. Uživatelé flexibilních kanceláří také oceňují možnost navazování nových pracovních kontaktů. „Sdílené kanceláře jsou odpovědí na aktuální situaci na trhu. Lidé zde nachází potřebnou inspiraci pro svou práci a formují nové sítě profesních kontaktů či dokonce celých komunit, které vznikají napříč obory. Úspěšnost coworkingu navíc stále stoupá, odvětví se vyvíjí, a s tím také roste množství příležitostí, které se zde mohou vytvořit,“ říká Lenka Hrudíková, Coworking and Flexible Office Specialist společnosti CBRE.

Tisková zpráva

Štítky Vault 42, coworking, práce, freelancer, sdílené prostory

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.