úterý 16. dubna 2024 Irena

Na olomoucké univerzitě skončila kontrola diplomových prací, všechny byly v pořádku

Na Univerzitě Palackého (UP) v Olomouci skončil proces kontroly stovky namátkově vybraných diplomových prací kvůli možnému plagiátorství. Všechny práce byly v pořádku, řekla dnes ČTK mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková. Kontrolou prošly práce, které absolventi z osmi fakult univerzity obhajovali v letech 2004 až 2017. S kontrolami univerzita začala koncem loňského roku.

„Avizovaných sto náhodně vybraných prací již prošlo kontrolou. Jednalo se o poměrně náročný proces, neboť část z nich se musela digitalizovat, pouze 30 procent prací bylo dostupných v tištěné papírové podobě," uvedla mluvčí univerzity. Namátkový výběr prací byl podle ní ohraničen lety 2004 až 2017. „Práce se kontrolovaly vkládáním do systému Theses. Všechny prošly s negativním výsledkem mimo jedné, u které se ale dodatečným zkoumáním potvrdilo, že šlo o navazující práce jedné studentky, kde je dle předpisů UP možná shoda až 50 procent, což nebyla," dodala mluvčí.

„UP namátkově zkontrolovala 100 diplomových prací z minulosti a touto kontrolou prošly všechny práce. To samozřejmě nemusí znamenat úplnou absenci plagiátů, avšak naznačuje to, že jejich procento bude zřejmě nízké a že kontrolní mechanismy univerzity nejsou nastaveny špatně," řekl rektor univerzity Jaroslav Miller. Další náhodné testování univerzita prozatím nechystá, dodala mluvčí.

Práce vybrané metodou náhodných čísel začala univerzita kontrolovat loni v prosinci. Chtěla si tak podle Millera ověřit, zda byly její kontrolní mechanismy i v minulosti dostatečné. Zároveň chce vyslat signál veřejnosti, že se univerzita snaží být transparentní, uvedl už dříve rektor.

Debatu o kvalitě závěrečných prací otevřela loni v červenci kauza plagiátorství některých politiků. Naposledy odebrala titul kvůli plagiátorství loni v listopadu Univerzita Karlova. O dva magisterské tituly přišel absolvent Husitské teologické fakulty UK. Na stejné univerzitě se řešil i případ plagiátorství bývalého prorektora Martina Kováře. Letos v únoru etická komise UK potvrdila, že se ho dopustil. Kovář v souvislosti s případem v prosinci rezignoval na funkci prorektora. Ke konci roku odešel i z filozofické fakulty, kde 15 let vedl Ústav světových dějin.

Problém řeší také Masarykova univerzita. Její rektor Mikuláš Bek na konci srpna uvedl, že zahájil deset řízení o případném odebrání vysokoškolského titulu kvůli plagiátorství v diplomové práci. Případy nyní posoudí komise expertů. Rozhodnutí by mohlo padnout do konce roku.

O odebrání vysokoškolského titulu rozhodují vysoké školy v Česku zřídka. Od roku 2016 jim to umožňuje vysokoškolský zákon.

Autoři | Foto Facebook Univerzity Palackého

Štítky školy, vysoké, Olomouc, Univerzita Palackého

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.