pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Rektor Univerzity Palackého Miller vyzval děkana přírodovědy a ředitele RCPTM k rezignaci

Rektor olomoucké Univerzity Palackého Jaroslav Miller dnes vyzval děkana přírodovědecké fakulty Martina Kubalu a ředitele Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) Radka Zbořila k rezignaci. Reagoval tak na vyhrocenou situaci mezi oběma stranami, které přerostly ve vyhlášení stávkové pohotovosti v RCPTM. Stanovisko vedení univerzity se dnes objevilo na stránkách www.upol.cz.

Vedení univerzity ve svém prohlášení svůj krok zdůvodňuje neutuchajícími spory mezi přírodovědeckou fakultou a výzkumnými centry. Situaci hodnotí jako kritickou, zejména s ohledem na plnění vybraných projektů, stojí v prohlášení. "Po proběhlé diskuzi se vedení UP, tedy rektor UP a děkani sedmi fakult, domnívá, že k uklidnění situace a odblokování komunikačních bariér může přispět personální změna v čele Přírodovědecké fakulty a Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů," stojí v prohlášení na stránkách univerzity umístěné v sekci zaměstnanců.

Podle vedení univerzity je vhodné, aby děkan a ředitel RCPTM zvážili setrvání ve funkcích, neboť se doposud nepodařilo najít smírné řešení tak, aby jméno UP nebylo stále více poškozováno. „Dnes rektor UP oběma funkcionářům zaslal oficiální výzvu a reakci očekává do pondělí 9. září," stojí v prohlášení. „Výzva je snahou vymanit nejen fakultu a její centra, ale i celou univerzitu z patové situace, která už ji do jisté míry paralyzuje," řekl prorektor Petr Bilík. Vedení univerzity podle něj stále doufá, že se podaří situaci narovnat.

Výzva k rezignaci ředitele RCPTM míří podle Bilíka na Zbořila, ačkoli před prázdninami pověřil výkonem své funkce kolegu Michala Otyepku. Podle Bilíka je však stále generálním ředitelem vědeckého pracoviště.

Zbořil dnes ČTK vzkázal, že plně chápe snahu vedení univerzity i děkanů zklidnit situaci. Osobně prý tento krok učinil již 25. června, kdy Správní rada RCPTM schválila čerpání jeho tvůrčího volna od 1. září a pověřila Otyepku výkonem funkce generálního ředitele RCPTM, což stvrdil podpisem i děkan přírodovědecké fakulty. „Myslím si, že obdobně vstřícně by měl postupovat děkan a přenechat vedení fakulty pověřenému zástupci, tak jak to navrhuje pan rektor v dopise, který jsme od něj s panem děkanem obdrželi," uvedl Zbořil.

Děkan Kubala řekl, že výzvu k odstoupení vnímá jako velice kontroverzní krok. „Výzva postrádá věcný důvod a obrovská vlna podpory, které se mi dostává od celého vedení fakulty i z akademické obce, mě utvrzují v přesvědčení, že svou práci pro fakultu vykonávám dobře, a hodlám v ní pokračovat," řekl. V prohlášení se za něj postavili i proděkani fakulty. Zásadně nesouhlasí s komuniké vedení UP vyzývajícím děkana k rezignaci a má jejich podporu. „Jsme přesvědčeni, že důvody pro jeho rezignaci - uklidnění situace, odblokování komunikačních bariér a nastolení konstruktivní debaty k problematickým záležitostem jsou neopodstatněné," uvedli v prohlášení.

Spor mezi vědeckým centrem a fakultou trvá již rok, má počátek v přípravách vzniku nového vysokoškolského ústavu, jehož má být RCPTM součástí, fakulta jeho vznik od začátku kritizuje. Spor doprovázejí vzájemné invektivy, ale i anonymní udání. Podle Kubaly má vyhlášení stávkové pohotovosti pouze odvést pozornost od kauzy falšování dat v odborné publikaci, která se týká dosavadního šéfa RCPTM Zbořila. Ten naopak poukazuje na několikaměsíční tlak ze strany vedení přírodovědecké fakulty včetně dehonestace předních vědců i na výpovědi několika klíčových zaměstnanců, které jsou toho důsledkem. Některé kroky děkana vůči jeho osobě hodlá řešit soudní cestou.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky ČR, školy, věda, vysoké, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.