čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Olomouc kvůli velkým investicím plánuje téměř půlmiliardový úvěr

Olomoucká radnice plánuje, že si vezme nový dlouhodobý úvěr až 450 milionů korun, s jeho pomocí chce v příštích dvou letech spolufinancovat prodloužení tramvajové trati do Nových Sadů, nové odpadové centrum, rekonstrukci tramvajové trati v centru města i zlepšení průjezdu po Foerstrově ulici. Návrh na předběžné zařazení těchto investic a způsob jejich financování příští týden projedná olomoucké zastupitelstvo.

Čtyři velké investice si podle propočtů radnice vyžádají celkem 904 milionů korun, z toho dotace by měla pokrýt 464 milionů. Úvěr ve výši až 450 milionů korun by sloužil na dofinancování té části investičních projektů, kterou musí zaplatit město. „Při desetileté době splácení by splátka činila 45 milionů korun ročně," stojí ve zprávě po zastupitele. Na předfinancování dotací by město čerpalo až půlmiliardový úvěr. Tuto půjčku radnice zaplatí ihned poté, co dotace obdrží.

Vedení města v důvodové zprávě uvedlo, že přijetí nového úvěru na investice v srpnu doporučil finanční výbor zastupitelstva. Podmínkou ovšem je, že mezi lety 2018 a 2022 se zadlužení města sníží minimálně o 100 milionů korun.

Olomouc si v předchozích letech půjčovala peníze hlavně na velké investice do městské infrastruktury. V roce 2014 Olomouc dlužila 2,145 miliardy korun a o rok později se její zadluženost hlavně díky odkupu směnky v hodnotě 123 milion korun snížila na 1,918 miliardy korun. V roce 2016 se dluh Olomouce zvýšil na 1,935 miliardy korun a o rok později na 1,944 miliardy korun. Na konci loňského roku Olomouc dlužila 1,865 miliardy korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky hospodářství, správa, Olomouc, úvěr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.