čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Šumperk v listopadu odhalí pamětní desku gymnastce Věře Čáslavské

Šumperk odhalí v den výročí sametové revoluce pamětní desku legendární sportovní gymnastce Věře Čáslavské. Deska bude připevněna na halu na Tyršově stadionu, kde se fenomenální sportovkyně připravovala na olympijské hry v roce 1968 v Mexiku. Na desce bude vyobrazena sedminásobná olympijská vítězka, která měla k regionu osobní vztah. Předlohou bude dobová fotografie z roku 1968, řekla mluvčí radnice Soňa Singerová.

S nápadem na pamětní desku přišli podle mluvčí radnice dva sportovci, veteráni Libor Dvořáček a někdejší náčelník Horské služby v Jeseníkách Zdeněk Zerzáň, kterého pojil se sportovkyní blízký vztah. „V roce 2017 poté na webových stránkách města proběhla anketa, ve které lidé hlasovali, kde by měla být deska umístěna - zda na nově vznikající gymnastické hale v areálu Základní školy Sluneční nebo na hale na Tyršově stadionu, kde se Věra Čáslavská připravovala v roce 1968 připravovala na olympiádu v Mexiku," doplnila mluvčí.

Zhruba 60 procent obyvatel se přiklonilo ke druhé variantě. Ve veřejné anketě před dvěma lety Šumperané rozhodli také o tom, že hala Tyršova stadionu ponese jméno po legendární sportovkyni. Věra Čáslavská do města jezdila jako reprezentační gymnastka na soustředění a zdejší přátelé v čele se Zdeňkem Zerzáněm jí poté pomohli najít v Jeseníkách úkryt po vpádu vojsk v roce 1968.

Československá sportovní gymnastka, trenérka a významná sportovní funkcionářka zemřela před třemi lety v Praze ve věku 74 let. Čáslavská získala na olympijských hrách v Tokiu 1964 a v Mexiku 1968 sedm zlatých medailí. Byla také čtyřnásobnou mistryní světa, jedenáctinásobnou mistryní Evropy a čtyřnásobnou Sportovkyní roku Československa. Stala se tak nejúspěšnější českou olympioničkou vůbec. Po srpnu 1968 byla kvůli svým postojům k invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa a podpisu dokumentu Dva tisíce slov vyloučena z řad tělovýchovné organizace. Věnovala se pak trénování. Vychovávala mladé adeptky sportovní gymnastiky jak v Praze, tak v Mexiku.

Autoři | Foto Ron Kroon / Anefo [CC0]

Štítky správa, sportovní gymnastika, 1989, Čáslavská, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.