úterý 19. března 2024 Josef

Po Olomouci se na chodnících objevila velká srdce. Chtěli jsme do světa vypustit trochu lásky, říká Petr Bouška

Ve čtvrtek ve večerních hodinách přistihla městská policie v Olomouci na náměstí Republiky sprejera, který křídovými barvami sprejoval na chodník velké srdce. Petr Bouška, který čin provedl, patří do LÁSKA collectivu a říká: „All you need is LÁSKA. Přestaňme řešit p***ny a záměrme se na to co je nejdůležitější a co nás všechny spojuje a na čem se všichni nějak dokážeme dohodnout, a to je svoboda, rodina a hlavně LÁSKA. Ta se fakt blbě hejtuje."

Proč se vlastně srdce v centru našeho města objevila? „Již 30 let žijeme ve svobodné zemi, kde pravda a láska může vzkvétat. Všichni a všechno potřebujeme svobodu pro svou tvořivost. Pocit lásky a štěstí tvoří umění, které nám nabízí svobodné myšlení a cítění. Vážíme si toho a proto bereme do svých rukou křídy a malujeme v barvách lásky po městě, které nám tak přirostlo k srdci," stojí na letáku, který nechávají lidé na místě u srdce. 

No a tím jsme u té včerejší Olomouce, ta je jednou z těch událostí kde šíříme LÁSKU a připomínáme důležitost svobody tvořit. Pro nás, kterým toto město přirostlo snad po boku Barcelony nejvic k srdci, bylo samozřejmostí, že zde musíme vytvořit něco silně symbolického," říká Petr Bouška, kterého včera chytili strážníci přímo při činu. 

Možná vás překvapí, že Petr není žádný pobuda či vandal. „Dělám strategického analytika pro Institut H21 a společně s Karlem Janečkem se snažíme propagovat inovativní rozhodovací a hlasovací systém D21 který vede k lepšímu celospolečenskému konsenzu a bojuje proti polarizaci společnosti. Plus děláme participaci pro města a školy jak v ČR tak v zahraničí," popisuje svou práci Petr.

„To naše počínání zapadá do všeho tak, že všechny aktivity co dělám nějakým stylem zapadají do mozaiky toho, co je potřeba udělat, abychom se jako společnost mohli posunout dál a abychom se neutopili ve strachu, nesvobodě, společenské apatii či vzájemné nenávisti," popisuje Petr.

Projekt začal vymalováním Lennonovy zdi v Praze. „Když máme těch 30 let svobody a zároveň co naše země casto vysílá je strach, nenávist, xenofobie, tak jsme si řekli s kamarády umělci, že by jsme mohli vyslat do světa či do vesmíru signál hodný naší humanistické tradici, a přeložili jsme s odkazem na Johna Lennona motto All you need is LOVE do 30 jazyků a vzali do rukou své barvy lásky, pár přátel a malovali jak nejlépe jsme to dokázali," říká Petr.

Autoři | Foto Petr Bouška

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.