úterý 19. března 2024 Josef

V Olomouci se bude besedovat o podobě města se studenty architektury

Jak Olomouc vidí a jak by ji změnili studenti architektury? Jejich pohled je napůl cizí, bez emocí, napůl profesionální, se zanícením. Pořád je řeč o Olomouci a hovořit se bude několikrát. K chystané výstavě návrhů studentů architektury ČVUT v Praze v oranžerii ve Smetanových sadech jsou připraveny i besedy. A jsou otevřené všem.

Rozšíření diskuse o urbanistické a architektonické podobě rozvoje konkrétních lokalit města je cílem spolupráce Olomouce s Fakultou architektury ČVUT v Praze. Město s fakultou uzavřelo smlouvu o spolupráci, slibuje si od ní inspiraci při řešení veřejného prostoru. „Chceme, aby se Olomouc zařadila mezi města, která usilují o co nejširší diskusi nad urbanistickými a architektonickými problémy s nejmladší generací architektů. Díky spolupráci získáme řadu projektů, které představí možná řešení rozvoje města i jeho veřejných prostranství,“ přiblížil podobu nové spolupráce primátor Mirek Žbánek.

Projekty na vybraná území a veřejná prostranství řešili studenti architektury v rámci svých semestrálních prací. Pracovali pod patronací ateliéru vedeného architekty Michalem Kohoutem a Davidem Tichým. Součástí byla i spolupráce s ateliérem krajinářské tvorby vedeným Radmilou Fingerovou. „O spolupráci s ateliérem Kohout – Tichý projevila v minulosti zájem řada měst jako Pardubice, Havlíčkův Brod, Benešov, Praha nebo Brno. A spolupráce se tam následně i úspěšně rozběhla,“ podotkla Jana Křenková z Útvaru hlavního architekta.

Ve chvíli, kdy začali pracovat, měli studenti za sebou jarní workshop v Olomouci. „Zaměřili se na budoucí využití území lokality Tržnice a bývalého autobusového nádraží, Staroměstských kasáren, stávajícího depa Dopravního podniku v souvislosti s jeho plánovaným přemístěním či využití proluk v centru města. Mezi vybraná místa patří i nevyužívané lokality u Velkomoravské nebo nezastavěné území mezi ulicemi Brněnská a Schweitzerova. V případě veřejných prostranství se práce mohly zaměřit na budoucí podobu třídy Svobody, parku v ulici Dlouhá nebo území v okolí Klášterního Hradiska,“ vyjmenovala Křenková.

Výstava studentských návrhů začne 20. září v oranžerii ve Smetanových sadech. Slavnostní zahájení bude v 19 hodin. Veřejné diskuse jsou pak připravované ve spolupráci s odborem městské zeleně a odpadového hospodářství. Diskuse k budoucí podobě Žižkova náměstí bude současně součástí programu celostátního Dne Architektury.

Olomouc: studenti Olomouci

výstava prací studentů Fakulty architektury ČVUT v Praze - ateliéru vedeného architekty prof. Ing.arch. Michalem Kohoutem a doc. Ing.arch. Davidem Tichým PhD. a atelieru krajinářské tvorby vedeného Ing. Radmilou Fingerovou.

20. září – 13. října v oranžérii ve Smetanových sadech

otevírací doba - úterý, středa, čtvrtek, pátek 15 - 18 hodin, sobota, neděle 14 – 18 hodin + během veřejných diskusí

Veřejná diskuse k zahájení výstavy v pátek 20. září v 17.00

účast: primátor Mgr. Miroslav Žbánek, MPA, prof. Ing.arch. Michal Kohout, doc. Ing.arch. David Tichý PhD., Ing. Radmila Fingerová a další hosté

Výstavu budou provázet další veřejné diskuse:

úterý 24. září v 17.00 – Příprava strategie zeleně pro město Olomouc

prezentace doc. Ing. Pavel Šimek, PhD. (Mendlova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta Lednice na Moravě)

úterý 1. října v 17.00 - Budoucí podoba Žižkova náměstí v Olomouci

veřejná diskuse k budoucí podobě Žižkova náměstí v Olomouci za účasti autorů architektonických studií
účast: Ing. Radek Pavlačka (ZAHRADA Olomouc), Ing.arch. Karel Prášil, (Sborwitz architekti), primátor Mgr. Miroslav Žbánek, MPA, děkanka Pedagogické fakulty UP Olomouc prof. PeadDr. Libuše Ludíková, CSc. a další hosté

pondělí 7. října v 17.00 - Historická analýza zaměřená na zeleň na Horním náměstí v Olomouci

prezentace analýzy s veřejnou diskuzí, zpracovatel Ing. Roman Zámečník, Ph.D. (památkář, specialista na kulturní památky a památky zahradního umění NPU Brno, vědecko výzkumný pracovník Národní zemědělské muzeum, Mendlova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta Lednice na Moravě)

Tisková zpráva | Foto Pixabay.com | Zdroj olomouc.eu

Štítky architektura, studenti, beseda, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.