čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V Šumperku bude taxislužba pro seniory. Za třicet korun je odveze třeba k lékaři nebo na nákup

V Šumperku bude od začátku příštího roku fungovat taxislužba pro seniory. Obyvatele starší 65 let bude sedmimístný Ford s nápisem Taxík Maxík odvážet za třicetikorunový poplatek například k lékaři, ale i za nákupy.

Služba má ulehčit život seniorům či lidem s handicapem a zavádí ji šumperská radnice, informovala mluvčí města Soňa Singerová. V Olomouckém kraji podobnou službu provozují i další města, některá z nich již řadu let.

Provozovatelem dopravy pro seniory bude Pontis Šumperk, nestátní nezisková organizace poskytující ve městě sociální služby. „Senior dopravu budou moci využívat lidé s trvalým pobytem v Šumperku starší 65 let, nebo držitelé průkazu osob se zdravotním postižením. Tato služba bude fungovat v pracovní dny od pondělí do pátku od 07:00 do 15:00," uvedla vedoucí radničního odboru sociálních věcí Pavla Skálová.

Vůz pro seniorskou dopravu město získalo od Konta bariéry, které je součástí Nadace Charty 77. Podmínkou nadace je, aby sedmimístný vůz přispěl ke zlepšení života seniorů ve městech. Hodnota vozu, kterou město přijalo jako dar, je zhruba 530 000 korun. „Do ulic vyjede v bílo žlutém provedení. Samozřejmě bude řádně označen velkým logem Taxík Maxík, aby jej klienti poznali," doplnila Skálová.

Senior taxi si budou moci zájemci objednat telefonicky na dispečinku. Cena jízdného je navržena na 30 korun na osobu. Vůz budou moci využívat i osoby se zdravotním handicapem s doprovodem, a to na přepravu k lékaři, na úřady, k návštěvě rodiny či na nákupy, dodala Skálová.

Měst v Olomouckém kraji, která zavádějí taxislužbu pro seniory, přibývá. Důchodci se díky tomu mohou nechat za symbolický poplatek odvézt k lékaři, do obchodu či na úřady. Taxislužbu pro starší obyvatele města v roce 2015 jako první zavedl Prostějov, kde ji nyní měsíčně využívají stovky lidí. Senior taxi zavedla od jara 2017 také přerovská radnice a o několik měsíců dříve také Jeseník. Provozují je i menší města v kraji, například Litovel a Uničov, od loňského roku také Šternberk.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, sociální, automobilová, senioři, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.