pátek 26. dubna 2024 Oto

Olomoucká charita vyhlásila lušteninovou sbírku na pomoc lidem bez domova a v nouzi

Olomoucká charita vyhlásila v těchto dnech luštěninovou sbírku na pomoc lidem bez střechy nad hlavou. Darované luštěniny využijí její pracovníci na přípravu polévek, které bezdomovcům a lidem v nouzi vydávají v nízkoprahovém denním centru Samaritán.

Sbírka trvá do konce září, luštěniny mohou lidé nosit do sedmi sběrných míst v kavárnách či obchodních centrech, uvádí se na stránkách charity.

Lidé mohou darovat luštěniny, ale i rýži, těstoviny a cukr

Lidé mohou darovat hrách, čočku, fazole, cizrnu a další trvanlivé potraviny, jako je rýže, těstoviny, cukr a další. „Z potravin ze sbírek poskytujeme potravinovou pomoc našim klientům, kterými jsou rodiny s dětmi či jednotlivci ocitající se v nouzi a lidé bez domova. Za loňský rok jsme vydali přes 30 347 porcí polévek, to je více než 7500 litrů," uvedl koordinátor Centra dobrovolnictví a materiální pomoci Charity Olomouc Filip Holík.

Na luštěniny se pracovníci charity zaměřují kvůli tomu, že jsou bohatým zdrojem rostlinných bílkovin, které alespoň částečně nahrazují nedostatek jiných potravin, například masa. Díky dárcům, kteří přispějí luštěninou do sbírky, budou mít lidé bez domova v nadcházejícím zimním období alespoň jednu teplou stravu denně - polévku.

„Sbírku chápeme jako projev solidarity veřejnosti s těmi, kteří se z nejrůznějších příčin ocitají v nouzi, a jsou tak v naplnění základních životních potřeb závislí na pomoci druhých," dodal Holík.

Luštěniny se vybírají v obchodních centrech i kavárnách

Luštěniny mohou lidé nosit do sběrných boxů v obchodních centrech Šantovka, Globus a Tesco a také do kavárny Na Cucky, Coffee Library, Dobrodruhá a U Samaritána. Sbírku doprovází motto pracovníků střediska Samaritán - Neptej se, čí je to vina, pomůže jim luštěnina.

Zásoby nízkoprahového denního centra pomáhá každoročně naplňovat také listopadová akce Noc venku, jejíž cílem je seznámit zájemce s problematikou bezdomovectví zážitkovou formou a současně získat potraviny a hygienické potřeby pro lidi v nouzi.

Vstupné na akci je 50 korun nebo balíček trvanlivých potravin; každoročně se tak podaří shromáždit zhruba sto kilogramů potravin či drogistického zboží. V Olomouci podle odhadů sociálních pracovníků žije zhruba šest stovek lidí bez domova, z nichž 250 pobývá na ulici.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, sociální, charita, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.