čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V Pevnosti poznání jsou komiksoví hrdinové. Návštěvníci je uvidí v laboratořích i přírodovědné sekci

Olomouckou Pevnost poznání obsadili na měsíc komiksoví hrdinové. Fiktivní postavy, jejichž schopnosti jsou založené na fyzikálních a chemických zákonech, doprovázejí návštěvníky ve všech expozicích, setkají se s nimi v laboratořích i v přírodovědné sekci.

Popularizační akce nese název Věda ve světě komiksu a kromě tvůrčích workshopů představí i výstavu dětského časopisu Raketa a komiksu Trikolora od Martina Šinkovského a Petra Nováka alias Ticha 762 informovala mluvčí muzea Martina Vysloužilová.

Hrdinové z komiksu se objeví v laboratořích

S komiksovými hrdiny se návštěvníci setkají v laboratořích při pokusech, kde se bude mrazit na teplotu minus 200 stupňů Celsia či se budou měnit barvy látek. „Jinde v Pevnosti poznání se zase děti promění v geniální matematiky. Naučí se pracovat bez kalkulačky a hravě z hlavy vypočítají velká čísla nebo složité odmocniny. V expozici Živá voda zase zjistí, jak příroda rozdělila nadpřirozené vlastnosti hrdinů mezi nejrůznější organismy a na člověka tak trošku zapomněla," uvedla mluvčí interaktivního muzea.

Život komiksových postav zasáhne i do expozice Světlo a tma. „V hlavní roli bude neviditelnost. Pomocí hydrogelových kuliček organizátoři poradí, co je potřeba splnit, aby se člověk stal neviditelným. Animátoři vysvětlí, jakou roli v tomto případě hraje lidské oko či index lomu prostředí. A odpoví také například na otázku, zda pavoučí vlákno opravdu udrží Spider-Mana," doplnila Vysloužilová.

Bude představen časopis Raketa

V přízemí interaktivního muzea vědy se návštěvníci vrátí do minulosti. Děti i dospělí se dozvědí, že komiks se ve 20. století stal jedním z nejvýznamnějších médií a v poslední době je čím dál více spjat s historií, respektive s jejím výkladem. Návštěvníky bude expozicemi provázet skupina zvířecích superhrdinů z komiksu Strážci poznání, který vytvořila bioložka a kreslířka Jana Růžičková.

Komiksové zpracování příběhů Strážců poznání odpovídá popularitě tohoto literárního žánru, ve kterém se často setkáváme s nadpřirozenými jevy a neuvěřitelnými výkony. Přinášíme tak kritický pohled na vybrané situace popsané v různých komiksech. Návštěvníci se tak dozvědí, zda je z pohledu vědy možné, aby vybraní superhrdinové zvládli zachránit svět," doplnil programový ředitel muzea Roman Chvátal.

Představen bude během akce také časopis Raketa, jehož tvůrci představí pestré portfolio ilustrací, kreseb a 3D objektů. Děti se také samy zapojí do tvorby stránek a vyzkoušejí si nejrůznější výtvarné techniky.

Autoři | Foto Facebook Pevnost poznání Olomouc

Štítky ČR, muzea, literatura, zajímavosti, věda, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.