pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Cestovatelský festival zrakově postižených nabídne přednášky o cestování lidí s handicapem

Do Argentiny, Indie či na Island zavede návštěvníky na začátku října Cestovatelský festival, jehož hlavními aktéři jsou zrakově postižení. Lidé s handicapem představí své zážitky na cestách i tipy na výlety prostřednictvím fotografií i videoprojekcí.

Přehlídka se koná vůbec poprvé, jejím cílem je ukázat na to, že i lidá s postižením si mohou plnit své sny. Festival se uskuteční 5. října v Domě armády, řekl předseda Aktivklubu Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých (SONS ČR) Vojtěch Železník.

Aktivklub sdružuje zejména mladé a aktivní zrakově postižené lidi se zájmem o nevšední zážitky. Jako jeden z hlavních směrů, kterými se klub rozhodl vydat, je mimo jiné cestování zrakově postižených. Proto jsme se také rozhodli uspořádat cestovatelský festival zrakově postižených," uvedl Železník.

Festival se bude konat od 10:00 do 18:00 v Domě armády, kde bude přednášet o svých zážitcích na cestách, ale i o cestování s handicapem sedm cestovatelů. „Jako významného hosta jsme pak pozvali i cestovatele Karla Wolfa, který je ředitelem festivalu Kolem světa, jedné z nejvýznamnějších cestovatelských akcí u nás v republice," doplnil Železník.

Přehlídku otevře Jan Říha, který bude vyprávět o výstupu na Aconcaguu, nejvyšší horu Ameriky v západní části Argentiny. Cestovatelka Daniela Hladíková seznámí zájemce se životem v Indii a Kateřina Kavalírová je zavede na Island, místo sopek a gejzírů. Na festivalu představí zrakově postižení i své zážitky při cestování vlakem po Rusku nebo i to, jak se vydali s bílou holí na nejdrsnější místa světa. Festival bude doplněn o prezentaci kompenzačních pomůcek.

Aktivklub je celostátním zájmovým klubem aktivních zrakově postižených osob, který je založen pod hlavičkou Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých České republiky. Vznikl letos v březnu a jako jeden z hlavních cílů si vytyčil uspořádání festivalu zrakově postižených cestovatelů.

Autoři | Foto Facebook Vojta Železník, pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, turistika, handicapovaní, festival, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.