pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Přerovská spisovatelka Lenka Chalupová vydá v říjnu novou knihu, kterou změnila žánr

Psychologická sonda do lidských duší je hlavním tématem v pořadí deváté knihy přerovské spisovatelky Lenky Chalupové. Vyjde na začátku října a ponese název Začátek.

Autorka dosavadních detektivek a psychologických románů tentokrát změnila žánr, poprvé se představí čtenářům s povídkovým románem. Křest knihy se uskuteční 5. listopadu v přerovské Výstavní síni Pasáž, součástí bude i autorské čtení.

Děj autorka zasadila opět do svého rodného Přerova a jeho okolí, jednu povídku situovala do blízké Olomouce a jeden příběh se odehrává v Děčíně, který je přerovským partnerským městem. V Přerově se odehrává jeden z nejemotivnějších příběhů této knihy s názvem Loutkoherečka, který čtenáře zavede do skutečné přerovské romské komunity ve Škodově ulici. Příběh se stal také motivem pro titulní obálku knihy. V přerovské místní části Penčice se zase odehrává příběh Houbař, který zavede čtenáře do minulosti jedné rodiny.

„Kniha s názvem Začátek je trochu jiná, než všechny moje předešlé knihy. Ty byly detektivky nebo psychologické romány. Začátek je povídkový román, který přináší šest nevšedních příběhů zdánlivě obyčejných lidí," řekla spisovatelka Lenka Chalupová.

Pojítkem jednotlivých povídek je psycholožka Vanda Berková, která vypráví příběhy svých klientů a vrací je na začátek jejich problému, většinu z nich do dětství. „Letos jsem tedy změnila svým čtenářům žánr, nikoliv styl. Opět v knize najdou psychologické sondy do lidských duší, některé příběhy mají i detektivní linku," podotkla autorka.

Autorka se inspiruje při psaní svých knih okolím, ve kterém žije, zdůrazňuje však, že všechny příběhy jsou smyšlené. „Vzhledem k tomu, že se velká část knihy odehrává v Přerově, může to svádět k tomu, že si čtenáři budou za jednotlivé osoby doplňovat jednotlivé lidi, ale opravdu nejde o jejich příběhy," doplnila spisovatelka.

Povídkový román Začátek je autorčiným devátým románem v pořadí. Pojítkem jejich děl je mnohdy drsný popis vyhrocených mezilidských vztahů a nečekané konce. Na knižní pulty spisovatelka své nové romány poslední léta dodává s každoroční pravidelností. Loni to bylo psychologické drama Liščí tanec, podepsána je také pod romány Ptačí žena, Tyrkysové oko, Ledové střepy, Pomněnkové matky a Utopená. Na svém kontě má autorka také román Vosí hnízda (2009) a Neříkej mi vůbec nic (2004).

Autoři | Foto Facebook Lenka Chalupová

Štítky ČR, literatura, Přerov, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.