pátek 29. března 2024 Taťána

Desítky stromů vysadí rodiče pro své novorozené děti v ulicích Uničova

, aktualizováno 25. září 2019, 13:00

Čtyři desítky stromů vysadí v sobotu rodiče pro své novorozené děti v několika ulicích Uničova na Olomoucku. Akce nazvané Stromy pro děti se kromě rodičů novorozenců mohou zúčastnit také starší sourozenci, babičky a dědečkové sdělil starosta Uničova Radek Vincour (ODS).

Chceme touto cestou dát rodičům dětí narozených v letech 2017, 2018 a 2019 možnost, aby na veřejných prostranstvích za své potomky vysadili mladé dřeviny. Navíc tyto stromky jsou náhradní výsadbou za dřeviny pokácené v souvislosti s regenerací sídliště," uvedl Vincour.

Rodiče za vysazení stromů nebudou nic platit, zájemci se musejí pouze předem registrovat. Výsadba je naplánována hlavně na takzvaném starém sídlišti od Hrubého ulice po Nerudovu. Mezi 42 předpěstovanými dřevinami převládají lípy, kterých je 17. Doplní se jimi stromořadí v ulici Bratří Čapků. Připraveny budou také javory nebo okrasné třešně a hrušně.

„Mladé stromky už budou připraveny ve vykopaných jámách. Sázející jen přihrnou hlínu, strom zalijí a připevní k němu pamětní tabulku," uvedla Martina Huběnková z odboru životního prostředí uničovské radnice.

Sraz registrovaných rodin i všech dalších zájemců je v sobotu v 09:00 před základní školou v ulici Pionýrů. Účastníci se rozdělí do skupin, jelikož stromy budou sázet v několika ulicích současně.

Poprvé byly Stromy pro děti v Uničově sázeny 11. listopadu 2017. Tehdy osm dřevin doplnilo mrazem poničené stromořadí v Tyršově ulici.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, příroda, demografie, správa, Uničov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.